Nastavak štrajka u Francuskoj unatoč velikim nestašicama na benzinskim postajama

Francuski radnički sindikat u utorak je objavio da će tekući štrajkovi u rafinerijama nafte TotalEnergies biti produženi, zajedno s dva pogona Esso-ExxonMobila, čak i dok se crpke bore da održe protok plina u zemlji.

Zaposlenici TotalEnergiesa traže veće plaće te su produžili radničke blokade na koje je pozvala Opća konfederacija rada (CGT) unatoč sve većem pritisku vlade, rekao je Eric Sellini, koordinator CGT-a za skupinu. Članovi sindikata velikom su većinom glasovali za nastavak štrajka, dodao je Sellini. Također u utorak, sindikati CGT i Workers’ Force (FO) objavili su da će osoblje dviju rafinerija grupe Esso-ExxonMobil u Francuskoj također nastaviti štrajkati, odbijajući sporazum koji su drugi sindikati dogovorili s poslodavcima. Dogovor ne ispunjava zahtjeve štrajkača, budući da se ponuda poslodavaca u biti sastoji samo od premije, rekao je Christophe Aubert, središnji sindikalni predstavnik CGT-a.

U intervjuu za televizijsku kuću RTL, glasnogovornik vlade Olivier Veran zahtijevao je da se “sve blokade moraju odmah ukinuti, inače ćemo učiniti sve što je potrebno da ih ukinemo”. Pojavila su se izvješća da su štrajkovi, zajedno s kampanjama popusta tržišnog lidera TotalEnergiesa, stvorili uska grla u opskrbi i gomilanje od strane uspaničenih prijevoznika, što je dovelo do nestašice goriva na francuskim benzinskim pumpama. Otprilike 15% postaja pogođeno je nestašicom barem jedne vrste goriva, rekla je prošli tjedan ministrica energetske tranzicije Agnes Pannier-Runacher za novinski kanal BFMTV.

Komentari

komentar

You may also like