Nastavak trgovinskog rata! Peking naložio elektranama da ne uvoze australski ugljen?

Nakon što je Kina uvela ogromne carine kojima je, de facto, onemogućila uvoz australskog vina (uvedene su carine do 212 posto), jastoga, vune, bakra itd., trgovinski rat dviju zemalja dodatno se zahuktao te je Peking navodno naložio elektranama da ne uvoze australski ugljen.

Državni kineski tabloid Global Times objavio je naime kako je Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC) zabranila uvoz ugljena iz Australije, prenosi South China Morning Post.

Australski ministar trgovine Simon Birmingham izjavio je utorak da je australska vlada “vrlo, vrlo zabrinuta” zbog tog navoda te da bi takav postupak predstavljao kršenje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), čiji je Kina član.

Birmingham je također poručio kako je neprihvatljivo da su vlada i tvrtke saznale za taj potez iz kineskih medija.

Sky News Australia piše kako je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wengin neizravno potvrdio da je uveden bojkot uvoza kineskog ugljena.

“Kineske su vlasti nedavno poduzele mjere protiv nekih australskih proizvoda sukladno zakonu i regulacijama”, kazao je Wang Wengin.





“To je u skladu s kineskim zakonima, regulacijama i međunarodnom praksom te je to odgovoran potez prema kineskoj industriji i potrošačima”, dodao je.

Prethodno su carinama posebno bili oštećeni australski vinari jer je Kina najveće tržišto za australsko vino. Najveći trgovinski partner Australije Kina nametnula je velike carine, nakon što je Australija zatražila međunarodnu istragu o podrijetlu koronavirusa.

Komentari

komentar





You may also like