Nastavlja se izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2

I dok Washington Berlinu sve češće prijeti aktiviranjem strogih sankcija protiv sudionika u projektu plinovod Sjeverni tok 2, a mediji i utjecajne osobe iz svijeta politike i analitike (vidi poveznicu ispod teksta) nagađaju o zakulisnim američko-njemačkim pregovorima o konačnom rješavanju ovog problema (što američka strana opovrgava), radovi na polaganju cijevi na preostalim dionicama spornog plinovoda nastavljaju se i dalje, nakon što su neko vrijeme bili obustavljeni zbog lošeg vremena u zoni Baltika.

Prema navodima navigacijskog portala Marinetraffic, zbog sadašnjih povoljnih meteo-uvjeta u Baltičkom moru, ruski mali brod za polaganje cijevi Fortuna obnovio je radove na polaganju plinskih cijevi  brzinom od gotovo jedan kilometar dnevno. U danskim vodama taj brod-teglenica, prema planu radova koje je projektna tvrtka Nord Stream 2 AG dostavila danskom regulatoru, mora završiti postavljanje 40 kilometara jedne cijevi plinovoda do kraja travnja, a također i 13,9 kilometara cijevi u njemačkim vodama.

Vremenski uvjeti za Fortunu su od velike važnosti s obzirom kako brod koristi sidreni sustav za pozicioniranje na mjestu obavljanja radova. Tako je ona, počevši od 6. veljače kada je počela s radovima, zbog loših vremenskih uvjeta do sada izgubila više od 10 dana., Nord Stream 2 AG je danskom regulatoru dostavio ažurirani plan radova i naznačio rok njihovog završetka za cijev koju polaže Fortuna do kraja svibnja, a u njemačkim vodama do kraja lipnja.

Ovdje treba dodati i slijedeću, danas pristiglu vijest:

Drugi, veći i nedavno modernizirani ruski brod-cjevopolagač Akdemik Chersky, koji sada koristi moderni dinamički sustav pozicioniranja (za razliku od sidrenja koje iziskuje puno više manipulacije i trošenja vremena kako se brod pomiče sukladno tijeku radova), i koji će najvjerojatnije završiti nedovršenu dionicu druge cijevi tog plinovoda u duljini od 80 kilometara (brod se sada nalazi u njemačkoj luci Wismar), objavio je danas kako planira početi morske radove od 5. ožujka. Međutim, za to je nužno da njemački regulator BSH riješi žalbe dviju njemačkih udruga za zaštitu okoliša koje pokušavaju osporiti izdavanje dozvole za dovršetak izgradnje plinovoda u njemačkoj ekonomskoj zoni Baltičkog mora. Do sada nema informacija da su te žalbe riješene.

Utjecajni njemački diplomat o uvjetima za dovršetak Sjevernog toka 2
 

 

Komentari

komentar

You may also like