Nastavlja se niz „čudnih“ eksplozija diljem strateški osjetljivih zona Irana

U zapadnom dijelu iranskoga glavnog grada Teherana jutros je odjeknula eksplozija, objavila je tamošnja državna informativna agencija IRIB. Nema vijesti o žrtvama i uzroku ekspolzije, osim što je u tom dijelu Teherana i njegovim prigradskim naseljima isključena električna energija.

Iran proteklih tjedana često potresaju eksplozije, između ostalog i u zonama u kojima su smješteni njegovi industrijski ili vojni objekti, ili oni koji se odnose na iranska atomska istraživanja.  Tako je u noći 6/7. srpnja, nekoliko kilometara južno od Teherana, došlo do snažne eksplozije. Radilo se eksploziji i požaru u tvornici Sepahan Boresh u Bakersharu. Tada su poginule dvije osobe, a troje ih je ranjeno. Samo tjedan dana ranije, 30. lipnja, eksplozija se dogodila i u bolnici sjeverno od Teherana, kada je poginulo čak 19 osoba.

A samo dva dana kasnije dogodio se incident u tvornici za obogaćenje urana u Natanziju (Ishafan), 250 kilometara južno od Teherana, koji navodno nije rezultirao ljudskim žrtavama. Upravo taj strateški objekt spada među one koji se nadziru od strane inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju. A ta se eksplozija pak, dogodila 6 dana nakon eksplozije u blizini iranskog vojnog kompleksa „Parchin“. Osim tnavedenih, bilo je eksplozija i na trafostanici na jugozapadu zemlje i u blizini tamošnjeg izvjesnog naftnog nalazišta.

Je li ovo sve samo slučaj ili ne, prosudite sami.

A danas je predstavnik lokalne vlasti zapadnog dijela Teherana opovrgnuo na početku teksta spomenutu informaciju o sinoćnjoj eksploziji, kazavši, kako ona „nije potvrđena“ (info: agencija Mehr), uz napomenu, kako taj dio grada i prigrada imaju česte prekide u opskrbi električne energije.

Komentari

komentar





You may also like