Nastavlja se val masovnog protjerivanja zapadnih diplomata iz Moskve i obratno

Rusija je proglasila 27 zaposlenika španjolskog veleposlanstva personama non grata nakon što je danas već protjerala dio francuskih i talijanskih diplomata iz njihovih diplomatskih misija na ruskom teritoriju. To je u srijedu priopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a vijest su objavili i gotovo svi ruski državni mediji.

Početkom travnja španjolsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je o protjerivanju ruskih diplomata koji “predstavljaju prijetnju sigurnosti” zemlje.

Rusko MVP pozvalo je veleposlanika Kraljevine Španjolske Marcosa Gomeza Martineza i uručilo mu prosvjednu notu zbog prethodne odluke Madrida o protjerivanju 27 zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Španjolskoj.

“Kao odgovor, 27 zaposlenika španjolskog veleposlanstva u Moskvi i španjolskog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu proglašeno je personama non grata. Oni moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana od datuma kada je odgovarajuća nota predana veleposlaniku”, stoji u službenom priopćenju. Naglašeno je da će “ovaj neprijateljski korak negativno utjecati na rusko-španjolske odnose”.

Danas je rusko MVP objavilo o protjerivanju i 34 francuska diplomata i najavilo isto i u odnosu na 24 talijanska – kao reciprocitetnu reakciju Moskve na poteze tih zemalja u odnosu na ruske diplomatske misije na njihovom teritoriju.

 





Komentari

komentar

You may also like