Nastavljen izvoz ruskog plina za Mađarsku kroz Ukrajinu

U nedjelju, 3. listopada, ruski Gazprom nastavio je tranzit plina u Mađarsku putem ukrajinskog prijenosnog sustava plina, koji je obustavljen krajem prošlog tjedna, potvrdio je na svojoj web stranici mađarski operater transportnog sustava plina FGSZ. Prema navodima istoga, tranzit kroz Ukrajinu praktički nije prestao, iako se značajno smanjio.

Ta izjava mađarskog operatera u suprotnosti je s izjavama ukrajinske strane koja je 1. listopada objavila o potpunom zaustavljanju tranzita za mađarsku i prekida mađarskog uvoza virtualnim putom, objavljuje medij Eadaily.

Prema FGSZ -u, 1. listopada tranzit plina do Mađarske kroz točku Beregovo pao je četiri puta. Međutim, ispumpavanje plina kroz ovu točku na granici Ukrajine s Mađarskom nije i konačno prestalo tog dana. Iznosilo je 4,823 milijuna kubičnih metara, što je 3,8 puta manje od ispumpane zapremine 30. rujna, koja je iznosila 18,528 milijuna kubičnih metara.

U subotu, 2. listopada, tranzit se smanjio još značajnije – dva puta u odnosu na petak, na 2,31 milijuna prostornih metara, da bi 3. listopada u popodnevnim satima potpuno prestao, ali se do večeri nastavio.

Podsjećamo: ruski Gazprom i mađarska tvrtka MVM CEEnergy Ltd potpisali su 27. rujna nove ugovore za opskrbu Mađarske 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje na rok od 15 godina, od čega će 3,5 milijardi kubnih metara plina godišnje stizati plinovodom Turski tok preko transportnog sustava Bugarske i Srbije, a 1 milijarda – kroz Austriju. Plin se temeljem tog ugovora Mađarskoj počeo isporučivati 1. listopada. Ugovorom se  predviđa mogućnost promjene uvjeta nakon proteka 10 godina.

 





Komentari

komentar

You may also like