Natalitet u Kini pao na rekordno nisku razinu u 2021.

Stopa nataliteta u kontinentalnoj Kini pala je na rekordno nisku 2021., nastavljajući trend pada koji je potaknuo Peking da dopusti parovima da imaju do troje djece, mijenjajući svoju dugotrajnu politiku jednog djeteta, piše The Guardian.

Kineski nacionalni zavod za statistiku prošle je godine zabilježio 10,62 milijuna rođenih, ili samo 7,5 rođenih na 1000 ljudi, što je najniža stopa nataliteta od osnutka Narodne Republike Kine 1949. godine, tj. u zadnjih 61 godina. Broj rođenih jedva je premašio broj umrlih, s prirodnim prirastom od samo 0,034%, što je nizak prirast stanovništva koji se nije dogodio od 1960. godine kada je velika glad ubila desetke milijuna ljudi.

Broj rođenih u 2021. pao je za čak 11,6%  u odnosu na 2020. Još veći pad, od 18% dogodio se u 2020., u odnosu na 2019. Stopa nataliteta sada pada pet godina zaredom, a posljednji značajan rast zabilježen je 2016. godine. Kineski demografski stručnjaci zabrinuti su što broj stanovnika opada brže nego što se očekivalo i vrše daljnji pritisak na dužnosnike da usvoje nove politike za poboljšanje nataliteta.

Huang Wenzheng, stručnjak za demografiju Centra za Kinu i globalizaciju sa sjedištem u Pekingu, rekao je da će broj rođenih vjerojatno fluktuirati na oko 10 milijuna godišnje prije nego što će dodatno opasti u nedostatku dodatnih promjena politike. “Napredak u karijeri mogao bi biti vezan uz to imate li djecu ili ne; ekonomski poticaji; ili čak izravne novčane isplate od strane države kako bi se podmirili troškovi podizanja obitelji”, sugerirao je mjere Huang za Reuters.

U svjetlu pada nataliteta i brzog starenja stanovništva, kineska vlada pojačava napore da potakne ljude da imaju više djece. Osim što su parovima omogućili da imaju do troje djece 2021. godine, dužnosnici su usvojili i politike koje imaju za cilj smanjenje financijskog pritiska na obitelji i stvaranje povoljnijih uvjeta za odgoj djece. Prošle je godine vlada zabranila naplatu školarina kod privatnih škola, dok su određene provincije izmijenile svoje politike planiranja obitelji i produžile porodiljni dopust do 350 dana. Kina je 2015. ukinula svoju dugu politiku jednog djeteta i dopustila obiteljima da imaju do dvoje djece u nastojanju da zaustave pad nataliteta koji je doveo do smanjenja radne snage. Međutim, nakon kratkog povećanja u 2016. stopa nataliteta nastavila je opadati, a vlada je rekla da će obiteljima omogućiti da imaju troje djece prošle godine. Čini se da ni to nije dovoljno.

Komentari

komentar





You may also like