Natalitet Ujgur manjine u Kini prepolovio se u dvije godine

U samo dvije godine (od 2017. do 2019.) broj rođene djece po ženi pao je 49% kod muslimanskih Ujgura u zapadnoj Kini. Rezultat je to izvješća australske agencije ASPI. Prema UN-ovim podacima o fertilitetu i natalitetu, takav pad nije zabilježen nigdje od kada se vodi evidencija zadnjih 71 godinu. Čak je veći pad nego u Kambodži i Ruandi za vrijeme krvavih genocida, piše Guardian.

Posljedica je to obračuna kineske vlasti nakon terorističkih napada 2014. s onim što nazivaju ekstremnim islamom. Izvješća koja uspiju stići do zapadnih udruga i medija govore o “kampovima za preodgoj” što su zapravo radni logori gdje se trebaju odreći islama i prihvatiti važnost komunističke partije. Postoje izvješća i o prisilnoj sterilizaciji, orvelovskim tehnološkim nadziranjem, ograničavanju broja djece i odvajanje dijece od roditelja. Sve to, logično, utječe na pad nataliteta. Ipak, za očekivati je da statistika nije skroz točna zbog skrovitog i “ilegalnog” rađanja koje ponekad prolazi “ispod radara”.

Od 2017., kineska vlada je prestala javno obvjavljivati podatke o natalitetu podijeljene po etničkim skupinama i regijama.

Ovo australsko istraživanje govori kako od svih regija i etničkih skupina u Kini, samo dominantna Han skupina ne bilježi pad nataliteta.

Kina ove optužbe naziva “zlonamjernim lažima”, a svoju politiku opisuje kao borbu protiv terorizma. Tema je postala snažno politički nabijena. Nažalost, mnogi zapadni diplomati je spominju samo kada su već narušeni odnosi s Kinom i u svrhu diplomatske borbe. Trenutna diplomatski “škakljiva” tema je nazvati ova zbivanja genocidom, zločinom ili “samo” kršenjem ljudskih prava. Kina je već uvodila sankcije državama i tvrtkama koje su spominjale ovaj problem.

Komentari

komentar





You may also like