National Interest: „Oružje Sudnjega dana“ – ruska hiperzvučna ICBM „Avangard“

Američki specijalizirani medij za vojna i sigurnosna pitanja The National Interest objavio je zanimljivi osvrt na najnoviju rusku interkontinentalnu raketu Avangard, zastrašujućih karakteristika, ne samo zbog hiperzvučne brzine kretanja, već i zbog njenih velikih manevarskih sposobnosti i određivanja putanje leta, što je čini neuhvatljivom za bilo koje protuzračne sustave današnjice. Naravno, treba dodati kako je ta raketa od nedavno i službeno u sastavu ruske vojske tj. da je stavljena u bojevo dežurstvo, pri čemu niti jedna hiperzvučna raketa još nije stavljena u sustav bilo čije vojske svijeta iako se na njihovim razradama aktivno radi. Avangard je jedno od oružja na novim fizikalnim osnovama, koje je prije cca dvije godine u svom čuvenom govoru i animacijskom prikazu predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin i što je tada u brojnim zapadnim medijima izazivalo podsmjeh i nevjericu.

Evo što o ICBM Avangard za spomenuti američki medij piše Peter Suciu iz države Michigan, stručnjak za vojna pitanja i autor nekoliko knjiga vojne tematike:

Još do kraja nije jasno kakvu ugrozu za SAD predstavlja ruska hiperzvučna interkontinentalna balistička raketa Avangard. Prema postojećim podacima, taj raketni sustav posjeduje hiperzvučnu brzinu, a također i sposobnost manevriranja u vrijeme svoga leta u stratosferi. Toj kombinaciji bit će teško bilo što suprotstaviti. Suglasno objavljenim podacima, brzina te rakete za 27 puta nadvisuje brzinu zvuka, a sposobnost manevriranja čini nemogućim točno određivanje putanje njezinoga leta, a ta raketa ima mogućnost samozaštite od sustava protuzračne i proturaketne obrane, koje bi pokušale omesti njezin let do cilja. „U Sjedinjenim Državama, praktički, nema šanse za zaštitu od raketnog sustava Avangard, jer u slučaju velikog sukoba Rusija će napasti potencijalnog neprijatelja s pomoću svih dostupnih tipova naoružanja“, izjavio je general-bojnik Vladimir Popov, nagrađivani vojni pilot Ruske Federacije i kandidat za akademsku titulu u tehničkim znanostima, a njegovo mišljenje o tome već je ranije objavljeno u mediju Eurasian Times, navodi medij NI, i daje poveznicu na taj tekst:

China Praises Russia’s Nuclear-Tipped, Hypersonic Missile That Can ‘Devastate’ US’ Defenses

„U tom slučaju obrambeni sustavi ne mogu identificirati sve ciljeve. Između raketa lansiranih prema objektima protivnika bit će i lažne rakete, bez bojevih glava, a još će biti primjenjivana i sredstva za elektroničko ratovanje. Neke od velikih količina napadajućih raketa dosegnut će svoje ciljeve“, izjavio je ruski general.





U tekstu na tom portalu također je naglašeno kako Peking visoko ocjenjuje činjenicu da su ruske hiperzvučne rakete s nuklearnim glavama sposobne „uništiti“ obranu Sjedinjenih Država. Također se navodi kako SAD i Ruska Federacija u osnovi čuvaju paritet u sferi nositelja nuklearnog oružja, u vrijeme dok ih druge zemlje ne mogu sustići.

Raketni sustav Avangard – samo je jedna od komponenti iz velikog ruskog arsenala sličnog oružja, koje u sebe uključuje 528 interkontinentalnih balističkih raketa kopnenog baziranja i razmještenog u podmornicama, a tome treba dodati i nuklearno oružje u bombarderima. Američka proturaketna obrana fokusirana je samo na presretanje nevelike količine ICBM raketa, koje mogu biti lansirane iz npr, nevelike zemlje kao što je Sjeverna Koreja.

„Sustav protuzračne i proturaketne obrane Sjedinjenih Država je vrlo jak. Njega se ne smije odbacivati ili potcjenjivati: mi govorimo u ovom slučaju o snažno ešaliranoj inžinjerskoj mreži. Ona je dobro osmišljena i štiti najvažnije regije države“, izjavio je Popov.





Međutim razrada takvoga oružja, prema svemu sudeći, američkim protivnicima neće dati značajnu prednost. Čak i u slučaju da sredstva za nošenje atomskog oružja, takva poput interkontinentalnih raketa ili strateških bombardera budu izbačena iz stroja ili uništena, Sjedinjenim Državama će ostati određeni broj opcija za nanošenje protunapada, između ostaloga i s pomoću podmornica s nuklearnim naoružanjem američkih pomorskih snaga, navodi autor.

Osim toga, SAD nastavljaju razradu oružja koje se može smatrati kao sredstvo za sprječavanje korištenja raketnog sustava Avangard ili drugih IBR. U ovom mjesecu američke zračne snage izvijestile su o sklapanju ugovora na iznos od 13,3 milijardi dolara s kompanijom Northrup Grumman vezano za razradu i proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa u okviru programa Kopnenog strateškog sprječavanja (Ground-Based Strategic Deterrent — GBSD). Osim toga, u lipnju je predsjednik Donald Trump priopćio kako SAD posjeduju i svoju hiperzvučnu raketu.

„Mi gradimo stotine novih brodova, bombardera, lovaca i helikoptera; nove tenkove, vojne satelite, granate i rakete; čak i hiperzvučnu raketu čija je brzina 17 puta veća od brzine zvuka u odnosu na postojeće rakete u svijetu, i ona može uništiti cilj na udaljenosti od tisuće milja uz odmak od svega 35 centimetara od označene središnje točke“, izjavio je predsjednik Trump u vrijeme svoga govora ove godine na svečanosti u vojnoj akademiji West Point

Iako je Trumpova opisana preciznost američke hiperzvučne rakete stavljena pod sumnju, može se biti sigurnim kako američka vojska neće dozvoliti da bilo koja država postigne toliku prednost kada je riječ o interkontinentalnim balističkim raketama, zaključuje se u članku američkog medija The National Interest.

Komentari

komentar

You may also like