NATO: Sveukupno 40 tisuća ruskih vojnika je ubijeno, ranjeno, nestalo ili zarobljeno

NATO procjenjuje da je između 7 i 15 tisuća ruskih vojnika ubijeno od početka napada Rusije na Ukrajinu. Sveukupno je, prema toj procjeni, oko 40 000 mrtvih, ranjenih, zarobljenih ili nestalih ruskih vojnika.

Savez je do tih brojki došao na temelju informacija ukrajinskih dužnosnika, zapadnih obavještajnih službi i informacija prikupljenih iz Rusije službenim i nenamjernim kanalima, rekao je visoki vojni dužnosnik iz NATO-a za The Wall Street Journal. Dužnosnik iz NATO-a tvrdi da je Rusija htjela brzo zauzeti dijelove Ukrajine, ali da su naletjeli na jači otpor od očekivanog i da imaju velike probleme s opskrbom.

No, informacije s ukrajinske i ruske strane se značajno razlikuju. Tako Ukrajina tvrdi da je ubila osam ruskih generala, dok je Moskva priznala samo jednog mrtvog. Nove brojke NATO-a prva su procjena koju je savez javno objavio od početka rata. Rusija pomno čuva informacije o svojim žrtvama. Posljednji put je Kremlj takvu informaciju objavio 2. ožujka kada je rekao da je ubijeno gotovo 500 njihovih vojnika i gotovo 1600 ranjeno. S ukrajinske strane, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je ubijeno na tisuće njegovih ljudi, uključujući najmanje 121 dijete. No, kada je riječ o odavanju informacija o izgubljenim vojnicima, ni Ukrajina nije “ažurna”. Zelenski je 12. ožujka rekao da je ratu ubijeno oko 1300 ukrajinskih vojnika.

Washington i američki mediji često ističu podatak da je broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini premašio broj ubijenih američkih vojnika u 18 godina operacije u Afganistanu u kojoj je poginulo nešto više od 7000 američkih vojnika. Kremlj je, unatoč tome što je poslao više od 150 000 vojnika u Ukrajinu, posljednjih tjedana ostvario ograničen napredak sa svojim kopnenim snagama. Ukrajinske jedinice su usporile ili zaustavile ruske trupe na mnogim frontama, a zadnjih dana je sve više izvješća o malenim protunapadima od strane Ukrajinaca. Ukrajinci tvrde da vraćaju dijelove teritorija oko Kijeva (Makariv i Irpin), na istoku zemlje oko grada Izjuma te na jugu u Hersonskoj oblasti.

SAD procjenjuje da je Rusija izgubila više od 10% svojih borbenih snaga koje su poslane u Ukrajinu i s velikim problemima s hranom, gorivom i nestašicom opreme za hladno vrijeme, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik jučer.

Komentari

komentar





You may also like