NATO će ostati u Crnom moru

NATO će zadržati svoje predstavništvo u Crnom moru, usprkos stavovima Rusije, izjavio je posebni izaslanik saveza za Južni Kavkaz i Srednju Aziju James Appathurai u intervjuu za gruzijski Prvi kanal.

Kazao je kako je Velika Britanija pružila NATO savezu informacije o incidentu s razaračem i da savez ima “cjelovitu sliku” onoga što se dogodilo.

“NATO zauzima čvrst stav kada je riječ o slobodi plovidbe i da je Krim Ukrajina, a ne Rusija. Tijekom ovog incidenta saveznici u NATO-u pokazali su svoju čvrstoću u pridržavanju načela koja sam naveo. Rusija mora shvatiti da saveznici iz NATO-a neće odustati po ovom pitanju”, izjavio je Appathurai.

NATO će zadržati svoje predstavništvo na Crnom moru kako bi podržao saveznike i partnere.

“Blisko surađujemo s Gruzijom i Ukrajinom u smislu političkih konzultacija i razmjene informacija”, dodao je Appathurai, a prenosi Eadaily.

Podsjećamo: britanski razarač Defender u prošlu srijedu ušao je u ruske vode u blizini rta Fiolent na Krimu, nakon čega je nakon neuspješnih upozorenja da napusti te vode ruski zrakoplov Su-24M izveo je “upozoravajuće bombardiranje” u smjeru kretanja razarača.
Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin u redovitom godišnjem razgovoru s građanima (pod nazivom Izravna linija) izjavio kako je provokacija uz sudjelovanje britanskog razarača neposredno nakon summita Rusije i SAD poduzeta s ciljem nepoštivanja Zapada prema izboru stanovnika Krima. Izjavio je kako u ovoj provokaciji u Crnom moru nisu sudjelovali samo Britanci, već i Amerikanci, i da su njihovi izvidnički zrakoplovi pokušali snimiti reakcijske poteze ruske vojske.

 

Komentari

komentar

You may also like