NATO će se uoči summita Putina i Bidena usprotiviti nuklearnim raketama u Europi

Države članice NATO saveza uoči razgovora predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država u Ženevi planiraju se usprotiviti raspoređivanju kopnenih nuklearnih raketa od strane saveza u Europi, izvijestio je medij Defense News.

“NATO saveznici pripremaju se službeno usprotiviti raspoređivanju kopnenih nuklearnih raketa u Europi”, navodi spomenuti medij pozivajući se na svoje izvore iz SAD-a i EU.

Takav stav sadržan je u nacrtu priopćenja koje će biti objavljeno nakon summita NATO saveza u Bruxellesu 14. lipnja.

Ova se mjera smatra načinom za smanjenje napetosti s Rusijom i trasiranjem dijaloga o pitanjima kontrole naoružanja na summitu Biden-Putin u Ženevi 16. lipnja.

Nakon što su se SAD i Rusija prošle godine povukle iz Ugovora o nuklearnim snagama malog i srednjeg dometa (Ugovor o INF-u), često se medijski provlačila teza o američkom razmještaju takvih raketa na europskom tlu, što bi definitivno slijedila i Rusija njihovim raspoređivanjem na europskom dijelu svog teritorija. Sve bi to dovelo do velike opasnosti po sigurnost europskog kontinenta i do nekontrolirane utrke u naoružanju tj. „cementiranja“ novog hladnog rata u Europi što malo tko želi.

Komentari

komentar





You may also like