NATO će sutra dogovoriti master plan za odvraćanje od ruske prijetnje

Ministri obrane NATO-a u četvrtak će se dogovoriti o novom master planu za obranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova, unatoč novoj usredotočenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici za Reuters.

Strategija koja je povjerljiva nadilazi postojeće regionalne obrambene planove i ima za cilj pripremiti se za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakiranje računalnih mreža ili napad iz svemira.

Dužnosnici i diplomati kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Europe.

No, američki dužnosnici, diplomati NATO-a i bivši dužnosnici kažu da je “Koncept za odvraćanje i obranu u euroatlantskom prostoru” potreban dok Rusija razvija napredne sustave naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama.

U svibnju je Rusija rasporedila oko 100 000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva pripojila Krim 2014., kažu zapadni dužnosnici. U rujnu je Rusija upotrijebila nove borbene robote u velikim vojnim vježbama s Bjelorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

Rusija nadograđuje ili zamjenjuje sovjetske vojne svemirske sustave kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za ometanje savezničkih zapovjednih sustava. Također, Moskva prednjači u razvoju nuklearnih hiperzvučnih krstarećih raketa, koje bi mogle izbjeći sustave ranog upozoravanja.





Umirovljeni američki general Ben Hodges, koji je zapovijedao snagama američke vojske u Europi od 2014. do 2017., rekao je za Reuters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj obrani, što znači više resursa za crnomorsko područje. “Za mene je ovo vjerojatnije žarište od Baltika”, rekao je Hodges, ističući kako je manje velikih saveznika poput Britanije i Francuske sa snažnom prisutnošću u Crnom moru, a Turska je više usredotočena na sukob u Siriji.

Jamie Shea, bivši visoki dužnosnik NATO-a koji je sada u istraživačkom centru Prijatelji Europe u Bruxellesu, rekao je da bi plan mogao pomoći u učvršćivanju fokusa na Rusiju u vrijeme kada SAD, UK i Francuska razvijaju indo-pacifičke strategije. Saveznici nastoje pojačati svoju prisutnost u Indo-Pacifiku i suprotstaviti se rastućoj vojnoj moći Kine, raspoređujući više brodova kako bi zadržali otvorene morske rute. “Dosad se pretpostavljalo da je Rusija smetnja, ali nije neposredna prijetnja. No, Rusi rade zabrinjavajuće stvari, vježbaju s robotikom i hiperzvučnim krstarećim projektilima”, rekao je analitičar Shea za Reuters.

Komentari

komentar





You may also like