NATO će u Njemačkoj graditi svoj Centar za svemirsko ratovanje

Posljednjih godina paralelno sa SAD-om u svemiru su se aktivno naoružavale Rusija, Indija i Kina. Sada obrana u svemirskom prostoru sve veću važnost ima i za NATO, zbog čega on planira u Njemačkoj izgraditi svoj Svemirski centar, priopćila je njemačka televizija N-TV.

Ministri obrane 30 država članica NATO saveza 22. listopada planiraju službeno objaviti o izgradnji Space Center-a, u njemačkoj saveznoj zemlji Rheinland-Pfalz s osloncem na zrakoplovnu bazu Ramstein, koja će postati središnja točka za zapovijedanje i nadzor svemirskog prostora. Osim toga planira se i osnivanje analitičkog središta NATO-a, koje će se baviti istraživanjem podataka o svemu što se u svemiru događa.

Prije toga razmatrala se mogućnost stvaranja analitičkog središta u gradu Kalkaru, u Sjevernom Westfalenu i francuskom Toulouseu. U Kalkaru je već sada organiziran stručni centar zrakoplovnih snaga NATO saveza.

Ovi su planovi posljedica prošlogodišnje procjene da je svemir posebno mjesto provođenja operacija, a koja odluka omogućuje NATO-u da npr. zatraži od saveznika dodjelu nužnih snaga za uspostavu satelitskih veza ili predaje informacija u formatu slika. Osim toga, aktivno se razmatra i u kojem slučaju se mogući napadi iz svemira ili u svemiru moraju smatrati stanjem, u kojemu su saveznici obvezni reagirati u obrambenom smislu.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg izjavio je: „NATO nema namjeru razmještati oružje u svemiru, ali mi moramo biti sigurni da naše misije i operacije imaju odgovarajuću potporu.“ Svemir ima odlučujuću ulogu za sustave traženja i pružanja informacija, komunikacije i navigaciju. NATO sve više ovisi o tehnici smještenoj u svemiru, kazao je Stoltenberg, poput komunikacijskih, navigacijskih i špijunskih satelita. Napadi na satelite mogu osjetno ograničiti i smanjiti vojnu sposobnost saveza, a u slučaju rata mogu biti iskorišteni i za djelomičnu paralizu života stanovništva.

Prema navodima njemačkog TV medija, posljednjih godina svoje su snage u svemiru osjetno ojačale ne samo SAD, već i Rusija, Kina i Indija. Ove godine Rusija je na zapadu izazvala zabrinutost, provodeći nekoliko testiranja protusatelitskih oružja, nakon što je Indija još prošle godine uspješno testirala protusatelitsku raketu, uništivši jedan od svojih satelita. Američka vojska još je u 2019. g. osnovala novi zapovjedni stožer za djelovanje u svemiru.





Američki predsjednik Donald Trump izjavio je slijedeće: „Kada se radi o zaštiti Amerike, nedovoljna je samo američka nazočnost u svemiru. Mi moramo imati američko vodstvo u svemiru.“ Neprijatelji SAD-a, koristeći nove tehnologije, mogu izvršiti napade na satelite na zemljinoj orbiti, što može imati odlučno značenje za vojne aktivnosti na Zemlji i za život društva, kazao je američki predsjednik, čime svoj tekst zaključuje i njemački N-TV.

 

Komentari

komentar





You may also like