NATO komentirao povlačenje Rusije iz Sporazuma „Otvoreno nebo“

Nakon odluke Rusije o početku pokretanja procesa o svom povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu (vidi poveznicu ispod teksta), reagirao je NATO savez svojim komentarom.

Saveznici unutar NATO-a i dalje su predani dijalogu s Ruskom Federacijom o kontroli naoružanja, izjavio je za agenciju RIA Piers Kazalet, zamjenik glasnogovornika Sjevernoatlantskog vojno-političkog saveza.

“Svi saveznici u NATO-u i dalje su predani učinkovitoj kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja. To je ključno za našu sigurnost. Saveznici će se i dalje usko savjetovati o budućoj kontroli naoružanja. Također ostajemo otvoreni za dijalog u formatu Vijeća NATO-a i Rusije o smanjenju rizika i transparentnosti”, izjavio je Kazalet.

Podsjećamo: rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je u petak, 15. siječnja, pokretanje postupaka za povlačenje iz Ugovora o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo kako je nakon povlačenja SAD- a iz tog sporazuma “ravnoteža interesa država sudionica postignuta zaključenjem sporazuma bila znatno narušena”, a da ruski partneri nisu podržali prijedloge Moskve za produljenje njegove održivosti u novim uvjetima.

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Europi nakon hladnog rata. Na snazi ​​je od 2002. godine i državama članicama omogućuje otvoreno prikupljanje podataka o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su 34 države bile dionice sporazuma. Krajem svibnja prošle godine američki predsjednik Donald Trump objavio je da se SAD povlače iz sporazuma, a razlog su, kako je naveo Washington, ponovljena kršenja odredbi sporazuma od strane Rusije.

Sjedinjene Države posebno optužuju Moskvu da koristi “Otvoreno nebo” kao instrument “vojne prisile”. Rusija je više puta demantirala te američke optužbe. Bilo kako bilo, 22. studenog 2020. godine Sjedinjene Države i službeno su dovršile postupak svog povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu.





Nestaje optimizma: Rusija počela postupak povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu

 





Komentari

komentar

You may also like