NATO, Kremlj i EU pozivaju Armeniju i Azerbajdžan na suzdržanost i prekid neprijateljstva

NATO je u četvrtak izrazio podršku normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana i pozvao dvije nacije da prekinu neprijateljstva u trenutku dok su se rasplamsavale borbe u regiji Nagorno Karabah, izvještava Anadolu Agency.

“NATO poziva na trenutni prekid neprijateljstava između azerbajdžanskih i armenskih snaga”, objavio je na Twitteru Javier Colomina, posebni predstavnik glavnog tajnika NATO-a za Kavkaz i središnju Aziju. Dodao je da Savez poziva obje strane na “deeskalaciju i povratak za pregovarački stol”. “NATO podržava normalizaciju odnosa između Armenije i Azerbajdžana”, zaključio je Colomina.

Europska unija, uključujući ured Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća i Toiva Klaara, posebnog predstavnika bloka za Južni Kavkaz, također je bila “u intenzivnom kontaktu s obje strane proteklih dana”, doznaje Anadolu Agency od dužnosnika Europske unije. Michel je već razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom, a uskoro će razgovarati i s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevom, rekao je izvor. EU se zalaže za “trenutačnu deeskalaciju” i dijalog o drugim aspektima odnosa, dodao je dužnosnik.

Kremlj je u četvrtak objavio da je zabrinut zbog nedavne situacije u regiji Karabah, pozivajući Armeniju i Azerbajdžan na suzdržanost i provedbu trojnih sporazuma. Prilikom obraćanja novinarima u Moskvi, glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan mogli razmijeniti mišljenja o situaciji oko Karabaha tijekom sastanka u Sočiju u petak. Uz to, Putin i Erdogan će tijekom sastanka razgovarati o situaciji u Ukrajini i Siriji, kazao je Peskov. Putinov raspored još ne uključuje kontakte s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, prema glasnogovorniku Kremlja, ali “može se brzo organizirati ako bude potrebno”.

Azerbajdžan je priopćio da je u srijedu pokrenuo operaciju odmazde protiv armenskih snaga u Karabahu nakon što je Armenija otvorila vatru i ubila azerbajdžanskog vojnika, prema svom ministarstvu obrane. Azerbajdžan je “poduzeo relevantne mjere” i pokrenuo protuoperaciju nakon što su armenske snage pokušale zauzeti brdo Girkhgiz i uspostaviti nove borbene položaje, navodi se u priopćenju ministarstva. “Kao rezultat odmazde jedinica azerbajdžanske vojske, vrh Girkhgiz, kao i Saribaba duž karabaškog grebena Malog Kavkaza i niz drugih važnih uzvisina, preuzeti su pod kontrolu”, dodaje se. Odvojeno, ministarstvo je u četvrtak izvijestilo o “punom nadzoru nad operativnom situacijom” u regiji.

 





Azerbajdžan pokrenuo operaciju odmazde protiv armenskih snaga

Komentari

komentar





You may also like