NATO može ponovo razmotriti pitanje razmještaja raketa u Češkoj

Foto: Forum24

Češki ministar obrane Lubomir Metnar izjavio je kako se NATO savez može ponovo vratiti razmatranju pitanja razmještaja raketa na teritoriju Češke. Takvu vjerojatnost ministar nije isključio. Razmatranje tog pitanja počet će za šest mjeseci, kada će biti usvojena i konačna odluka o prestanku važenja Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa između SAD-a i Rusije.

„Moguće je da poslije njegovog završetka dođe do pogoršanja situacije po pitanju sigurnosti. Nije isključeno da se u NATO-u mogu pokrenuti rasprave“, dodao je češki ministar obrane.

Podsjećamo: nedavno je američki državni tajnik obznanio kako SAD više neće provoditi svoje obveze iz spomenutog raketnog spoorazuma s Rusijom, uputivši pri tom Moskvi ultimatum, da u roku od 6 mjeseci mora uništiti svoje rakete koje izlaze iz okvira sporazuma, uključno i lansere i svu pripadajuću opremu, jer će se u protivnom Washington i službeno povući iz tog sporazuma. Uslijedilo je promptni i posve identičan odgovor Rusije o njezinom povlačenju iz tog sporazuma, uz zahtjev da Washington uništi sve svoje lansere MK-41 s područja Istočne Europe i sve pripadajuće rakete koje izlaze iz okvira sporazuma, uključno i dronove, koje Rusija također smatra dijelom tog sporazuma zbog njihovih karakteristika koje odgovaraju njegovim uvjetima. Iz svega je ovog razvidno kako je spomenuti raketni sporazum de facto već mrtav i da se čeka još samo njegovo formalno ukidanje.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like