NATO nije spreman Ukrajini dodijeliti akcijski plan za članstvo

Kijev ne bi trebao računati na činjenicu da će na lipanjskom summitu NATO saveza njegovi sudionici donijeti odluku o dodjeljivanju Ukrajini tzv. Akcijskog plana za članstvo (MAP) u istom.

To je jučer izjavio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, u svom govoru na forumu o sigurnosti Ukrajine.

“Ove godine su predsjednik Zelenskiy i Ministarstvo vanjskih poslova pokrenuli pitanje potrebe da se Ukrajini dostavi MAP. Ne mislim da će ova odluka biti donesena na summitu u lipnju. Ali za nas je vrlo važno početi ovu raspravu i pokrenuti proces koji će u konačnici dovesti do dodjele MAP-a Ukrajini”, izjavio je Kuleba (info: Eadayli).

Prema njegovim riječima, neke se države boje provocirati Rusku Federaciju, a to je prepreka Ukrajini za dobivanje MAP-a. Istodobno, vjeruje kako je članstvo Ukrajine u NATO-u “povijesno neizbježno”.

“Nažalost, među saveznicima još uvijek postoji nekoliko zemalja koje se vode logikom ne provociranja Rusije i vjeruju da je sjedenje i nečinjenje najbolji način da Rusija ostane mirna. Mi, zajedno s ostalim partnerima koji dijele naše stavove, na svaki mogući način dokazujemo da je njihova logika pogrešna. Ali treba vremena”, kazao je ukrajinski ministar.

Uz to, Kuleba je rekao kako Ukrajina radi na pridruživanju summitu NATO-a u lipnju, usprkos činjenici da će na njemu sudjelovati samo savezničke zemlje.
Napominjemo kako su do sada samo Litva i Latvija podržale pozive da se Ukrajini dodijeli MAP. Kijev je bez obzira na to uporan, iako nikakve stvarne signale koji bi išli u prilog članstvu Ukrajine u NATO savezu ne dobiva niti iz Bruxellesa niti iz Washingtona. O tome najbolje svjedoči i nedavni posjet američkog državnog tajnika Antony Blinkena i njegove zamjenice Victorie Nuland Kijevu, gdje je ova posljednja otvoreno pozvala ukrajinske političare da se ne bave temom pridruživanja NATO savezu, već unutarnjim reformama.

 

Komentari

komentar

You may also like