NATO nije spreman za 3. svjetski rat

Rat se približava granicama NATO-a. U nedjelju su ruske rakete pogodile ukrajinsku bazu samo 11 milja od Poljske. Čini se kao upozorenje. Da je jedan od tih projektila letio samo nekoliko sekundi dalje na zapad, NATO, a time i Sjedinjene Države – i Rusija mogli bi biti na rubu rata. O tome 15. ožujka piše zamjenik urednika medija The Week Jason Fields.

Iako se možemo nadati da će hladnije glave prevladati u slučaju takve nezgode ili “nesreće”, ali to nikako nije zajamčeno. Dakle, ako bi se za to ukazala prilika, bi li NATO mogao povući okidač za puni rat protiv Rusije u ovom trenutku, pita se Fields?

Odmah daje i odgovor i kaže “ne”, te dodaje kako je vrijeme da to shvate i vojni stratezi u foteljama i zastupnici koji pozivaju na eskalaciju.

“Mi smo u ohrabrujućem stavu, za naše saveznike. Pokazujemo da smo u igri i naša predanost je i dalje jaka”, rekao je David Shlapak iz Rand Corporation, za The Week u nedavnom intervjuu. “Nismo u položaju odvraćanja. Nismo u vjerodostojnom borbenom položaju.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozivao na zonu zabrane letova (NFZ), a u vanjskopolitičkom establišmentu, pa čak i u Kongresu, ima dosta ljudi koji mu to žele dati.  NATO nije spreman to učiniti, navodi se dalje u tekstu.

Kako bi uspostavile zonu zabrane letova, Sjedinjene Države bi morale premjestiti stotine zrakoplova iz baza diljem svijeta. Postavljanje bi potrajalo tjednima, a ne bi moglo proći neopaženo. Rusi bi znali da dolazi NATO, a ako to znate, zar ne biste poduzeli protumjere, pita se autor?





U Europi, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Francusku i Španjolsku, nalazi se 74.000 američkih vojnih osoba , a najveći broj (36.000) u Njemačkoj. Nisu svi ti ljudi borci s prve crte. Mnogi su uključeni u logistiku, održavanje i druge poslove. Tu su i šire snage NATO-a za odgovor od 40.000 vojnika, a neke tisuće tih vojnika nalaze se u baltičkim zemljama na prvoj crti, u Latviji, Estoniji i Litvi. Sve u svemu, manje od 100.000 NATO snaga u Europi samo je blizu spremnosti za borbu.

Ruske snage okupljene za invaziju na Ukrajinu dvostruko su veće,  oko 190.000, a ukupne ruske snage broje 900.000, navodi se dalje u tekstu.

Može li NATO donijeti veće snage? Možete se kladiti. No, to bi potrajalo mjesecima, smatra Šlapak.





Da bi NATO doista bio spreman suočiti se s Rusijom, još najmanje 100.000 vojnika moralo bi biti prevezeno u Europu iz Sjedinjenih Država, rekao je za The Week Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije . Oružje, oprema i logistika morali bi se u skladu s tim povećati.

Nitko ne zna kamo ide svijet od tamo. Ali s obzirom na to da Putin svakim danom postaje sve ratoborniji, ruske snage pojačavaju brutalnost prema civilima u Ukrajini i s obzirom da se borbe približavaju samom pragu NATO-a, sva je prilika da smo na rubu pravog svjetskog rata, navodi autor i dodaje kako se ne čini da je NATO spreman boriti se protiv toga.

Komentari

komentar

You may also like