NATO obećava ‘odlučan’ odgovor na napade na kritičnu infrastrukturu

NATO je u četvrtak obećao “ujedinjen i odlučan” odgovor na svaki namjerni napad na svoju kritičnu infrastrukturu dok je za curenje plinovoda Sjeverni tok okrivio sabotažu, javlja Anadolu.

U priopćenju je Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo NATO-a za donošenje odluka, izrazilo “zabrinutost” zbog štete na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji prolaze ispod Baltičkog mora. Ustvrdilo je da je, prema dostupnim informacijama, curenje plina “rezultat namjernih, nepromišljenih i neodgovornih činova sabotaže”.

“Svaki namjerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika naići će na jedinstven i odlučan odgovor”, obećalo je vijeće. NATO je “predan pripremi, odvraćanju i obrani od prisilne uporabe energije i drugih hibridnih taktika od strane državnih i nedržavnih aktera”, dodaje se.

Danske vlasti potvrdile su u srijedu da je više od polovice plina iz oštećenih plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 pobjeglo u atmosferu. Švedska sigurnosna služba pokrenula je istragu o neobjašnjivim eksplozijama i curenju u cjevovodima, nazivajući ih “teškom sabotažom”.

Plinovod Sjeverni tok 2 u ruskom vlasništvu, koji prolazi od Rusije ispod Baltičkog mora do Njemačke, izvorno je stvoren da udvostruči količinu plina koja se transportira izravno u Njemačku. No tek što su radovi na plinovodu bili završeni, Njemačka ga je odlučila otkazati nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Plinovod Sjeverni tok 1, koji se proteže 1200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke, zaustavila je Rusija nakon odluke Njemačke da prekine certifikaciju Sjevernog toka 2.





 

Z. Meter: U sjeni diverzija na Sjevernom toku, Poljska otvorila svoj Baltički plinovod. Bidenove zlosutne prijetnje





Komentari

komentar

You may also like