NATO objavio plan zauzimanja ruske enklave Kalinjingrad na Baltiku

Poznat je scenarij preventivnog udara Sjeveroatlantskog saveza na rusku regiju Kalinjingrad, smještenu na Baltičkom moru između Litve i Poljske. Njegov je cilj, prema samom NATO-u, “osigurati sigurnost na Baltiku”.

Pojedinosti ovog vojnog plana mogu se naći u tekstu Američkog pomorskog analitičkog centra (Center for Naval Analyses).

U operaciji se značajna uloga dodjeljuje poljskoj vojsci koja mora neutralizirati ruske balističke rakete Iskander kako bi spriječila Moskvu da vodi “ograničeni nuklearni rat”. Da bi ih se uništilo, predlaže se korištenje iskustva uklanjanja lansera R-17 tijekom Zaljevskog rata (operacija Pustinjska oluja protiv Iraka).

Karta: ruska enklava Kalinjingrad, između Litve i Poljske

Uz to, stručnjaci su kao svrhu iznenađujućeg udara naveli i nanošenje šteta Baltičkoj floti, poraz i uništenje ruskih snaga u Kalinjingradu, kao i uklanjanje protuzračnih raketnih sustava S-400 Triumf raspoređenih u toj enklavi.





Potonje se smatra prioritetnom zadaćom, budući da su ti protuzračni obrambeni sustavi ključna prepreka zauzimanju regije Kalinjingrad. Oni pokrivaju veći dio zračnog prostora Poljske i prijete bilo kakvoj zračnoj potpori NATO-a.

Zasad NATO analitičari nemaju jasno rješenje za ovaj „problem“, ali, prema njihovim riječima, poljsko ratno zrakoplovstvo “radi na tome”. Kao jedna od opcija, predlaže se uporaba višecjevnog raketnog sustava WR-40 Langusta, dok bi se izviđanje i ciljanje meta trebalo izvoditi dronovima.

Nakon završetka ovih zadataka, savezničke snage, koncentrirane u blizini granice, moraju krenuti u ofanzivu i zauzeti regiju Kalinjingrad.





“Snage okupljene na ruskoj granici moraju prijeći gusto pošumljeno područje puno jezera”, navodi se u članku.

Čimbenici “NATO-ove pobjede” u mogućem sukobu nazivaju se “brzina i iznenađenje”. Istodobno, autori materijala nadaju se da je pri pokretanju ove operacije totalni rat “krajnje malo vjerojatan”.

Komentari

komentar

You may also like