NATO odbio zahtjev Moskve oko eventualnog članstva Ukrajine

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg usprotivio se sinoć svakom upletanju Rusije u veze saveza i Ukrajine, ne želeći odbiti eventualno članstvo Kijeva, jamstva koje traži Moskva, piše AFP.

“O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i nitko više”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. “Ne možemo pristati na to da Moskva pokuša ponovo uspostaviti sustav u kojemu će velesile poput Rusije imati svoje sfere utjecaja u kojima mogu kontrolirati što zemlje rade ili ne rade (…) Nećemo se pogađati o pravu svake zemlje u Europi da odlučuje o svojoj sudbini”, dodao je.

Rusija je u petak zatražila od NATO-a da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost. Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim jamstvima za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika. No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je o najzategnutijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili. NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sustava koji mogu gađati Rusiju, navodi Moskva.

U Ukrajini već sedam godina traje rat Kijeva i proruskih separatista u kojemu je izginulo 13 000 ljudi, a njegovo političko rješenje, predviđeno sporazumom iz Minsku potpisanom 2015. je u slijepoj ulici. Rusiju smatraju glavnim vojnim i financijskim pomagačem tih pobunjenika, premda ona to uporno niječe.

Komentari

komentar
You may also like