NATO opskrbljuje Ukrajinu zabranjenim oružjem, tvrdi Moskva

Kijevske snage sve više pokreću ofenzive u ratom razorenom Donbasu, pokušavajući upotrijebiti zapadno oružje kako bi napale dvije otcijepljene samoproglašene separatističke republike, tvrde iz Moskve. Obraćajući se novinarima u četvrtak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je situacija na istoku susjedne zemlje razlog za zabrinutost. “Tvrdoglave glave u kijevskom režimu, očito s osjećajem potpune neodgovornosti, zalažu se za vojno rješenje ove unutarnje ukrajinske krize”, rekla je, tvrdeći da se sukob koristi za odvraćanje pozornosti od unutarnje političke krize u zemlji.

“Situacija u zoni sukoba eskalira. Pojavljuje se sve više informacija o korištenju oružja zabranjenog sporazumima iz Minska, a koje Ukrajini isporučuju zemlje NATO-a. Dodala je da su međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju primijetili povećanje napadačkih akcija kijevskih snaga u dijelovima regije. Napetosti na istoku Ukrajine naglo su porasle posljednjih tjedana, a šef ukrajinske vojne obavještajne uprave Kiril Budanov otkrio je da je zemlja isprobala i rasporedila američke protutenkovske projektile Javelin. Reagirajući na tu vijest, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da smo “posljednjih tjedana vidjeli tok svijesti ukrajinskog vodstva, posebno kada je u pitanju vojska, koji je pretjerano rasplamsan i opasan”.

Ranije ovog mjeseca, ruski veleposlanik u SAD-u upozorio je Washington da bi isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini mogla uništiti svaku nadu za mir u Donbasu. Anatolij Antonov je u izjavi rekao da će “planovi za isporuku oružja režimu u Kijevu samo pogoršati situaciju na jugoistoku Ukrajine. Vjerujemo da je propuštena još jedna prilika da se Kijev potakne da zaustavi rat”. Kijevske snage bore se protiv trupa lojalnih samoproglašenim Donjeckom i Luganskom republikama. Pod predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, ukrajinska vlada je odbacila ruske pozive na izravne pregovore sa separatistima, optužujući Moskvu da stoji iza građanskog sukoba.

Komentari

komentar

You may also like