NATO oštro Rusiji: ‘Objavite sve podatke o otrovu Novičoku!’

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u petak je pozvao Moskvu na dostavu svih podataka o svom novičok programu, nakon trovanja ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnoga. “Pozivamo Rusiju da Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u potpunosti izvijesti o svom programu novičok”, izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon izvanrednog sastanka Saveza posvećenog aferi Navaljni.

“Saveznici NATO-a se slažu da  Rusija mora sada odgovoriti na ozbiljna pitanja. Ruska vlada mora u potpunosti surađivati s OPCW-om u sklopu nepristrane međunarodne istrage”. Poručio je i da odgovorni za trovanje trebaju biti izvedeni na sud.

“Svako korištenje kemijskog oružja svjedoči o potpunom nedostatku poštivanja ljudskog života i predstavlja očito kršenje međunarodnog prava”, nastavio je. On je izjavio da je Njemačka informirala svoje saveznike iz NATO- a o rezultatima njezine istrage, prema kojima je Navaljni bio izložen neurotoksičnoj tvari tipa novičok, izrađenoj u sovjetsko doba u vojne svrhe.

Stoltenberg nije želio spekulirati o mogućim sankcijama Rusiji. Stoltenbergov poziv, koji stiže iz saveza osnovanog tijekom hladnog rata protiv SSSR-a, mogao bi ostati bez odjeka iako se inzistira na dijalogu između Moskve i NATO-a. Glavni protivnik Kremlja i borac protiv korupcije, Aleksej Navaljni (44), hospitaliziran je u Sibiru krajem kolovoza nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu. Zatim je prebačen u Berlin gdje je i dalje u teškom stanju.

Počinje histerija: I NATO se uključuje u „aferu Navalni“ 

Komentari

komentar

loading...

You may also like