NATO-ov admiral Bauer: najveći izazovi su Rusija, Kina, …

Vojno vijeće NATO saveza u četvrtak je završilo dvodnevni virtualni sastanak na razini ministara obrane zemalja članica, na temu trenutačnog sigurnosnog stanja i vojnim izazovima i sposobnostima.

Predsjednik tog vijeća admiral Rob Bauer na sinoćnjoj se virtualnoj medijskoj konferenciji u Bruxellesu (koju u cijelosti možete pogledati na službenom portalu NATO saveza). osvrnuo na aktualne sigurnosne teme, naglasio kako se NATO suočava s nizom najvećih izazova ove generacije s obzirom na „agresivnu Rusiju prema vani, a represivnu unutra“, na Kinu koja „koristi svoju gospodarsku i vojnu moć“, na hibridne i cyber napade itd.

Visoki dužnosnik NATO saveza osvrnuo se i na postsovjetski prostor. Tako je, između ostalog, kazao kako je Gruzija provela impresivne reforme usred sigurnosnih izazova i da je značajno poboljšala svoje obrambene sposobnosti zahvaljujući značajnom paketu NATO-a i Gruzije.

„Ojačali smo ovaj paket kako bismo poboljšali komunikaciju između Gruzije i različitih dijelova njezine zapovjedne strukture, ojačali gruzijsku pomorsku komponentu i više se usredotočili na otpornost. Ukrajina i Gruzija su partneri NATO-a i obje uživaju potporu NATO-a bez presedana”, izjavio je Bauer.

Prema njegovim riječima, Bruxelles želi osigurati da Gruzija i Ukrajina imaju “sve alate potrebne za zaštitu vlastite sigurnosti, kao i za promicanje sigurnosti Europe”.

“Također smo potvrdili nepokolebljivu potporu NATO-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i Gruzije”, zaključio je Rob Bauer.
 

Komentari

komentar

You may also like