NATO-ov skandinavski hladni odgovor „fiktivnom neprijatelju“

Danas smo već izvijestili o skorom početku NATO-ove vojne vježbe Cold Response (Hladni odgovor) na teritoriju Norveške (vidi poveznicu isopod teksta). Sada ćemo tu vijest nadopuniti proširenim saznanjima.

Scenarij vojnih vježbi NATO-a iznad arktičkog kruga isti je već dugi niz godina: Norvešku napada “fiktivna zemlja”, što pokreće klauzulu o zajedničkoj obrani u Povelji NATO saveza i dovodi do činjenice da američke snage i snage više od deset saveznika Osla dolazi u obranu te skandinavske zemlje. No, ove godine vježba pod kodnim nazivom Cold Response dobila je dodatnu dimenziju s 3000 američkih marinaca koji u njoj sudjeluju, objavio je 23. ožujka britanski Reuters.

Odnosi između Norveške i Rusije, koje dijele arktičku granicu, postupno su se poboljšavali u razdoblju nakon hladnog rata, “sve dok nisu propali kada je Moskva anektirala Krim 2014.”. To je izazvalo napetosti na sjeveru s obje strane granice i sve češće vojne vježbe, napominje britanska agencija.

Čak i prije početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Moskva je optužila NATO za destabilizaciju europske sigurnosti kroz velike vojne vježbe i izgradnju svojih oružanih snaga na istočnom krilu saveza. Iako nema znakova da Rusija planira vojnu akciju protiv Norveške, njezina operacija u Ukrajini povećala je zabrinutost oko arktičke regije, dodaje isti medij.

Neprijatelj u trenutnim NATO vježbama je fiktivni, ali scenariji o tome kako bi mogao izgledati budući sukob na sjevernim geografskim širinama ne ostavljaju nikakvu sumnju u to na koga se misli. Tijekom vježbi američki marinci izvršit će amfibijska iskrcavanja u Norveškoj, čiji je zračni prostor “osporen” i “mukotrpni se napori ulažu u proučavanje logistike uvođenja trupa u zemlju i njihove popune”, prenosi Reuters ključni scenarij ove priče u sklopu NATO-ove vojne vježbe “Hladni odgovor.”

Prethodne vježbe otkazane su zbog pandemije Covid-19, a posljednji put su održane 2018. godine kada su se zvale Trident Juncture. Ova vojna vježba, koja će se održati tijekom prvog tjedna mjeseca travnja, uključivat će ​​oko 30.000 vojnika iz 27 zemalja NATO saveza i bit će koordinirana iz centra za obuku u Budimu, u Norveškoj.





NATO-ove arktičke vježbe dobivaju novo značenje nakon ruske invazije na Ukrajinu

 





Komentari

komentar

You may also like