NATO procijenio vjerojatnost ruskog napada

Vjerojatnost da će Rusija “napasti” Ukrajinu u idućim tjednima može se ocijeniti niskom ili srednjom, izjavio je američki general Tod Walters, zapovjednik NATO saveza u Europi, na saslušanju pred Odborom za obranu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Podsjećamo: prethodno je Washington najavio eskalaciju “ruske agresije”, upozorivši na kretanje ruskih snaga na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. SAD su pozvale Rusiju da to objasni i najavile spremnost za komunikaciju.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako su američkoj strani objašnjenja dana početkom travnja. Primijetio je da u “tonu i perspektivi” koje su predložile Sjedinjene Države Rusija neće voditi dijalog, a Washington će morati biti zadovoljan već primljenim informacijama.

Dodat ćemo, kako se stanje na istoku Ukrajine, na liniji razgraničenja ukrajinske vojske i snaga proruskih separatističkih regija relativno stabiliziralo nakon nedavnog telefonskog razgovora Biden-Putin i poziva na zajednički summit, iako je još uvijek vrlo napeto.

 

 





Komentari

komentar

You may also like