NATO provodi vojne vježbe u Gruziji, Rusija najavljuje protumjere

Vojne vježbe NATO saveza pod nazivom Agile Spirit 2021 započele su u Gruziji 26. srpnja i trajat će do 6. kolovoza. U njima je angažirano više od 2,5 tisuća vojnika iz Azerbajdžana, Velike Britanije, Njemačke, Gruzije, Španjolske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, SAD -a, Turske, Ukrajine i Estonije. Više od 1,5 tisuća njih su gruzijski vojnici, a još 700 američki (info: Eadaily).

Ove vježbe s pozornošću se prate i u Rusiji s obzirom kako ta zemlja s Gruzijiom dijeli zajedničku granicu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško u tom je kontekstu izrazio zabrinutost Moskve zbog sudjelovanja u vježbi vojnika iz NATO saveza.

„Takve vježbe ne mogu osim izazvati legitimnu zabrinutost kod nas. Naravno, pomno ih pratimo i poduzet ćemo sve potrebne mjere, uključujući i vojno-tehničke, kako bismo pouzdano osigurali naše interese”, rekao je Gruško.

Prethodnom je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov  kazao kako vježbe pod pokroviteljstvom NATO saveza u Gruziji potvrđuju da NATO sa svojom vojnom infrastrukturom nije samo oko granica Rusije, već je i u kontaktu s njenim granicama, što, kako je kazao, Rusiju „obvezuje na poduzimanje mjera kojima osiguravamo njenu sigurnost. To su više puta govorili predsjednik i ministar obrane, te naši predstavnici na različitim razinama”.

 S druge strane, zamjenica ministra vanjskih poslova Gruzije Lasha Darsalia izjavila je kako  multinacionalne vojne vježbe Agile Spirit 2021 nisu usmjerene protiv bilo koje treće strane.
“Gruzija, kao suverena država, ima puno pravo izvoditi vojne vježbe na svom teritoriju, uključujući vježbe višenacionalne prirode, u skladu s relevantnim zahtjevima međunarodnog prava”, izjavila je Darsalia.

Kazala je kako ove vježbe prije svega služe “za povećanje interoperabilnosti između NATO-a i partnerskih zemalja saveza, kao i za jačanje operativnih sposobnosti prilikom planiranja i izvođenja operacija u višenacionalnom okruženju“.

 

Komentari

komentar

You may also like