NATO: Ruske jedinice se ne povlače iz Ukrajine, već se pregrupiraju

Ruske jedinice u Ukrajini se “ne povlače, već mijenjaju pozicije”, rekao je glavni tajnik NATO-a danas, prenosi AA. “Rusija se pokušava pregrupirati, opskrbiti i pojačati svoju ofenzivu u regiji Donbas”, rekao je Jens Stoltenberg tijekom konferencije za novinare na kojoj je predstavio svoje godišnje izvješće za 2021. Rekao je da se nastavlja pritisak na glavni grad Kijev i druge ukrajinske gradove te “možemo očekivati ​​dodatne ofenzivne akcije koje će donijeti još više patnje.”

Nakon mirovnih pregovora s Ukrajinom u utorak u Istanbulu, Rusija je najavila da će značajno smanjiti svoje vojne aktivnosti oko Kijeva i Černjihiva kako bi povećala povjerenje u buduće pregovore. “Rusija je više puta lagala o svojim namjerama. Rusiju možemo prosuđivati samo na osnovi postupaka, a ne na temelju riječi”, rekao je Stoltenberg. Pozvao je Rusiju da prekine blokadu Crnog mora i dopusti Ukrajini ponovni izvoz. “Iznimno je važno” prekinuti blokadu, rekao je, jer uzrokuje visoke cijene u cijelom svijetu, utječući na hranu, dobrobit i život ljudi. Ruska blokada Crnog mora zaustavlja izvoz ključnih žitarica, što je UN opisao kao problem koji produbljuje problem pothranjenosti u zemljama kao što su Jemen i Etiopija.

Stoltenberg je zahvalio Turskoj što je bila domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu. “Pozdravljam sve pokušaje da se pokuša pronaći političko rješenje za ovaj brutalni, besmisleni rat. Zahvaljujem Turskoj što je bila domaćin tih razgovora”, rekao je. Šef NATO-a ponovio je da bi svaka uporaba kemijskog oružja bila očito kršenje međunarodnog prava i bi se država koja to upotrijebi suočila s “teškim posljedicama”. NATO saveznici poslali su Ukrajini opremu kako bi se zaštitila od bilo kakvog kemijskog i biološkog napada. Poslali su zaštitnu opremu i opremu za otkrivanje i prepoznavanje kemijskog napada, dodao je.

Najmanje 1189 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1901 ozlijeđen, prema procjenama UN-a, koji upozoravaju da je prava brojka vjerojatno daleko veća. Ukrajinske vlasti tvrde da je samo u Mariupolju poginulo najmanje 5000 civila. Više od 4 milijuna Ukrajinaca je pobjeglo u nekoliko europskih zemalja, a milijuni su raseljeni unutar zemlje, prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

Komentari

komentar





You may also like