NATO, SAD i EU osuđuju Minsk zbog incidenta s Ryanairom Traži se zabrana letova nad Bjelorusijom

SAD osuđuju bjeloruske vlasti zbog prisilnog slijetanja zrakoplova tvrtke Ryanair u Minsku, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken i pri tom zatražio istragu o incidentu. Stav State Departmenta dijeli i Senatski odbor za vanjske poslove.

Šef Odbora za vanjske poslove američkog senata Bob Menendez, kao i njegove kolege iz Velike Britanije, Njemačke, Irske, Latvije, Litve, Poljske i Češke, dali su izjavu o spomenutom incidentu, predlažući zabranu svih letova iznad teritorija Bjelorusije.

U izjavi koju je objavila tiskovna služba senatora Menendeza, govori se o pozivu Međunarodnoj organizaciji civilnog zrakoplovstva za žurnu istragu incidenta.

Zakonodavci su zatražili zabranu svih letova iznad Republike Bjelorusije, uključujući letove do i iz te zemlje, kao i obustavu članstva Bjelorusije u Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo.

Također u poruci, zemljama NATO saveza i EU preporučuje se uvođenje sankcija protiv Bjelorusije, objavile su RIA Novosti.

U dokumentu političari pozivaju na “trenutačno i bezuvjetno” puštanje Romana Protaseviča i drugih političkih zatvorenika.





NATO poteze bjeloruskih vlasti smatra “opasnim”. O tome je na Twitteru napisao Jens Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.

Britanski ministar vanjskih poslova zaprijetio je Minsku ozbiljnim posljedicama, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian situaciju je nazvao “neprihvatljivom”. Prema izvješćima tiska, u zrakoplovu je bilo 9 francuskih državljana.

Podsjećamo: 23. svibnja Ryanair je hitno sletio u zračnu luku Minsk nakon što je prijavljena eksplozivna napravu u zrakoplovu. Pokazalo se da su podaci lažni. Među putnicima je bio osnivač oporbenog internetskog kanala Nexta, Roman Protasevič, koji je potom uhićen tijekom provjere dokumenata.





https://www.geopolitika.news/vijesti/bjelorusija-mig-29-spustio-strani-avion-uhiceni-putnik-je-novinar/

 

Komentari

komentar

You may also like