“NATO se neće miješati” – Scholz i Stoltenberg o ideji “NATO mirovnih snaga” u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz jasno je dao do znanja da NATO neće “vojno intervenirati” u Ukrajini. Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je cilj saveza spriječiti eskalaciju sukoba.  O tome danas izvješćuje njemački medij DW.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u četvrtak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, jer je rat u Ukrajini ušao u četvrti tjedan. Do sastanka je došlo neposredno nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio njemačkom Bundestagu putem video veze.

Iako je na početku svog govora kancelar Scholz  pohvalio Zelenskog za njegove “impresivne riječi”, jasno je dao do znanja i ponovio odbijanje NATO-a da vojno intervenira u Ukrajini, navodi DW.

Jedna stvar također mora biti razjašnjena: NATO neće vojno intervenirati u ovom ratu, kazao je Olaf Scholz.

Njegovi su stavovi sukladni današnjim izjavama glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga koji kaže kako bi sudjelovanje vojnog saveza u Ukrajini povećalo vjerojatnost širenja rata. U Berlinu je šef NATO-a rekao da je posao saveza deeskalacija  sukoba.

“To bi (NATO-ovo angažiranje) bilo još opasnije i izazvalo bi više patnje, smrti i razaranja.”





Osim toga, Stoltenberg je pohvalio Njemačku za središnju ulogu u NATO-u.

“Njemačka je u srcu Europe i u srcu transatlantskog saveza”, rekao je Stoltenberg po dolasku u Berlin, dodajući da je njemačko vodstvo ključno u trenutačnoj krizi između Europe i Rusije.

“Pohvaljujem Njemačku što je Ukrajini pružila mnoge vrste potpore”, rekao je šef NATO-a, ističući kako je Njemačka Ukrajini dala vojnu, humanitarnu i političku potporu, kao i prihvatila dio ukrajinskih izbjeglica.





Također je pohvalio Berlin zbog njegove “političke hrabrosti” da promijeni dugogodišnju politiku nedovoljnog ulaganja u obranu, odlučivši potrošiti 2% BDP-a na obranu i najavivši kupnju američkih borbenih zrakoplova F-35 .

Podsjećamo da se danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski video linkom obratio zastupnicima njemačkog Bundestaga i izazvao njihov dug i snažan aplauz. Jučer se Zelenski na isti način obratio i zastupnicima američkog Kongresa. Međutim, osim pohvala, deklarativnih potpora političkog karaktera i materjalno-financijskoj pomoći koja Kijevu stiže od strane Zapada, ostaje činjenica da se glavne molbe Zelenskog, usmjerene na praktične korake NATO saveza i SAD-a na ukrajinskom terenu, odnosno nebu kada je bila riječ o zahtjevu za uvođenjem zone zabrane letova nad Ukrajinom, nisu željele uslišiti. Drugim riječima Ukrajinci su ostavljeni „jedan na jedan“ u „praktičnom“ ratu s Rusijom i toga su već svi svjesni – kako u svijetu tako i u Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like