Norveška: Lovci F-35 preuzimaju NATO misiju na Sjeveru za brzo reagiranje

Novi lovci F-35A Kraljevskih norveških zrakoplovnih snaga službeno su preuzeli ulogu NATO misije brzog reagiranja (QRA) u toj zemlji jučer i time su zamijenili flotu starih F-16, piše na službenoj internetskoj stranici zračnih snaga NATO saveza. Formalni prijenos službe s flote F-16 na flotu F-35 dogodio se u zračnoj bazi Evenes u sjevernoj Norveškoj i tim prijenosom dužnosti je okončana 42-godišnja misija flote F-16.

Misija brzog reagiranja (QRA) znači da unutar 15 minuta Norveška mora odgovoriti, u ime NATO saveza, na zračnu prijetnju na Sjeveru. Stoga, Norveška kontinuirano ima borbene zrakoplove u pripravnosti u svakom trenutku za izvođenje QRA misije iznad norveškog zračnog prostora. Ako se neka nepoznata letjelica približi zračnom prostoru Norveške i NATO-a, F-35 će biti naglo podignuti. Zatim pronalaze, promatraju i prate sve nepoznate leteće objekte koji se približe Norveškoj i zračnom prostoru NATO-a.

Norveška je upravljala QRA misijom sa svojim F-16  iz zračne baze Bodo četiri desetljeća, navodi se u priopćenju ministarstva obrane. Nova lokacija je baza Evenes koja se nalazi oko 160 km sjevernije. Norveška vojska nadograđuje tu bazu kako bi smjestila i pomorske izviđačke zrakoplove P-8 Poseidon. Osim toga, Norveška planira bazu osnažiti protuzračnim sustavima i dodatnom opremom pomorskog nadzora u područje sjevera gdje se događa sve više ruskih vojnih vježbi, piše Defense News.

Razvoj događaja u Norveškoj je dio trenda uvrštavanja F-35 zrakoplova u sastav zračnih snaga u Europi. Naime, američki Lockheed je nedavno najavio dogovor o prodaji tih zrakoplova Finskoj i Švicarskoj. Osim tih europskih država, F-35 imaju ili će uskoro dobiti i Danska, Belgija, Nizozemska, Italija, UK i Poljska.

Norveška očekuje da potpuni dogovoreni broj od 52 aviona F-35A biti operativan do 2025., navodi ministarstvo obrane. Zasad ih imaju 31. Rumunjska pregovara o kupnji 32 komada starih F-16 od Norveške, prenosi Aviacionline.

Komentari

komentar





You may also like