NATO: Spremni smo godinama podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije

NATO je spreman godinama održavati svoju potporu Ukrajini u ratu protiv Rusije, uključujući pomoć Kijevu da prijeđe sa oružja iz sovjetskog doba na moderno zapadno oružje i sustave, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg, prenosi Reuters.

Stotlenber se obratio medijima nakon što je Kremlj upozorio da zapadne isporuke oružja Ukrajini, uključujući teško naoružanje, predstavljaju prijetnju sigurnosti europskog kontinenta “i izazivaju nestabilnost”.

“Moramo biti dugoročno spremni”, rekao je Stoltenberg na susretu mladih u Bruxellesu. “Apsolutno postoji mogućnost da će se ovaj rat odugovlačiti i trajati mjesecima i godinama.”

Šef NATO-a rekao je da će Zapad nastaviti s maksimalnim pritiskom na ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, kroz sankcije i gospodarsku, kao i vojnu pomoć Kijevu.

“Saveznici u NATO-u pripremaju se pružiti potporu tijekom dugog vremenskog razdoblja i također pomoći Ukrajini u tranzitu, prijelazu sa stare opreme iz sovjetskog doba na modernije oružje i sustave standarda NATO-a koji će također zahtijevati više obuke”, rekao je Stoltenberg.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje još uvijek u zalihama istočnoeuropskih država članica NATO-a, ali Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici počeli su opskrbljivati Kijev zapadnim haubicama.





Njemačka je u utorak najavila isporuku tenkova Gepard opremljenih protuzračnim topovima u Ukrajinu, što je prvi put da je Berlin odobrio isporuke teškog naoružanja za Kijev.

Zahtjevi Ukrajine za teškim oružjem intenzivirali su se otkako je Moskva premjestila svoju ofenzivu na Donbas, istočnu regiju s uglavnom ravnim, otvorenim terenom koji se smatra pogodnijim za tenkovske bitke od područja na sjeveru oko glavnog grada Kijeva gdje se odvijao veći dio ranijih borbi .

 





 

Logistički izazovi mogli bi ometati isporuke oružja Ukrajini

Komentari

komentar

You may also like