NATO stao u obranu Poljske nakon upada naoružanih ljudi iz Bjelorusije

NATO je “zabrinut zbog eskalacije na poljsko-bjeloruskoj granici”, priopćeno je iz sjedišta Saveza i pozvana je Bjelorusija da poštuje međunarodno pravo. Osim toga, glasnogovornik Europske komisije rekao je da bi, ako se potvrdi informacija poljske vlade o “kršenju teritorija suverene države”, to značilo “još jednu provokaciju Lukašenkovog režima”, prenosi Polish News.

Naime, poljska granična policija je izvijestila da su poljski vojnici u noći s 1. na 2. studenoga primijetili tri neidentificirane uniformirane osobe naoružane puškama, provalile na teritorij Poljske iz Bjelorusije, ali su nakon pokušaja kontakta od strane poljskih vojnika se okrenuli natrag prema Bjelorusiji, tvrdi glasnogovornik ministra specijalnih službi, koordinator Stanislaw Zaryn za TVN24.

Osim standardnih prijepora oko ilegalne migracije u Poljsku preko Bjelorusije, za koje Varšava tvrda da Bjelorusija potiče, ovo, ukoliko je istina, je ozbiljan skandal narušavanja teritorija EU od strane naoružanih ljudi. U skladu s time, NATO je izvijestio: “Glavni tajnik je u bliskom kontaktu s vladama zemalja saveznica po ovom pitanju. NATO je spreman pomoći našim saveznicima i održavati sigurnost u regiji.”

Glasnogovornik bjeloruskog odbora državne granične straže Anton Bychkovsky opovrgnuo je optužbe, za koje je rekao da imaju za cilj omogućiti Poljskoj da produži izvanredno stanje na granici. “Glavna svrha ovih akcija je eskalacija napetosti i daljnji pokušaja stvaranja negativne slike o Bjelorusiji”, citirala ga je novinska agencija Belta.

Komentari

komentar
You may also like