NATO upozorava Rusiju na “cijenu” ako pokuša napasti Ukrajinu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju u petak da bi svaki pokušaj invazije na Ukrajinu imao svoju “cijenu”, dok raste zabrinutost zbog gomilanja ruske vojske u blizini granica njenog bivšeg sovjetskog susjeda, prenosi AP.

Ukrajina kaže da je Moskva drži oko 90 000 vojnika u blizini zajedničke granice nakon masovnih ratnih vježbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine. Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da su jedinice ruske 41. armije ostale u blizini Jelnje, oko 260 kilometara sjeverno od granice.

Moskva poriče da planira bilo kakvu invaziju i odbija dati pojedinosti o kretanju trupa na vlastitom teritoriju. “Ako Rusija upotrijebi silu protiv Ukrajine, to bi imalo posljedice”, rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Latviji te 30-člane vojne organizacije u studenom.

“Ovo je drugi put ove godine da je Rusija skupila veliku i neobičnu koncentraciju snaga u regiji”, rekao je Stoltenberg novinarima. Rekao je da ruska mobilizacija uključuje tenkove, topništvo, oklopne jedinice, dronove i sustave za elektroničko ratovanje, kao i postrojbe spremne za borbu. “Ovo vojno nagomilavanje je ničim izazvano i neobjašnjivo. To podiže napetosti i riskira pogrešne proračune”, rekao je Stoltenberg. Priznao je da on “nema sigurnosti oko namjere Rusije”.

NATO ne bi bio u mogućnosti pružiti Ukrajini značajniju vojnu potporu na vrijeme u slučaju napada Rusije. Osim toga, Ukrajina nije dio NATO saveza.  Jedna od mogućnosti su ekonomske mjere zapadnih prema Moskvi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je izjavio da je obavještajna služba njegove zemlje otkrila planove za državni udar u Ukrajini koji podržava Rusija i koji se trebao dogoditi idućeg tjedna, što je ruska vlada demantirala.

Komentari

komentar





You may also like