NATO: uredno povlačenje iz Afganistana

NATO snage koje sudjeluju u operaciji Odlučna potpora povlače se iz Afganistana koordinirano i uredno, izjavio je 29. travnja izvor iz sjedišta saveza u Bruxellesu.

“Povlačenje vojske zemalja NATO-a započelo je, odvija se organizirano i koordinirano”, rekao je sugovornik TASS-a.

SAD ostavljaju mogućnost da u Afganistan pošalju i dodatnu vojnu postrojbu koja bi osiguravala sigurno povlačenje vojnika iz te zemlje.

Trenutno NATO kontingent u Afganistanu broji preko 10 tisuća ljudi, a savez namjerava dovršiti njihovo povlačenje u rujnu.

Podsjećqmo: administracija bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa dogovorila se s talibanima u veljači prošle godine, u katarskom glavnom gradu Dohi, o povlačenju američkih i svih stranih vojnika iz Afganistana do 1. svibnja ove godine. Dakle, taj rok je sutra. Međutim, nova Bidenova administracija nedavno je produljila taj rok, naznačivši kao posljednji dan povlačenja 11. rujna, s tim da će povlačenje odmah početi i biti postupno.

Talibani su ranije upozorili su da će, ako se povlačenje stranih trupa ne dogodi u dogovorenom roku, odnosno 1. svibnja, posljedice biti strašne, a odgvornost za to prebacili su na SAD koje se ne pridržavaju dogovorenom. Također treba naglasiti kako se još uvijek vode pregovori između predstavnika ključnih zemalja (SAD, Rusija, Kina, Pakistan) i talibanskih predstavnika, o unutar-afganistanskom mirovnom sporazumu.
Komentari

komentar

You may also like