NATO: Vrijeme do mogućeg napada Rusije se smanjuje

Glavni tajnik NATO-a upozorio je danas na “opasan trenutak” za Europu jer Rusija gomila trupe u blizini Ukrajine i održava zajedničke vojne vježbe u Bjelorusiji, ali je i ponovio da nudi Moskvi diplomatsko rješenje, piše Reuters.

Jens Stoltenberg, obratio se novinarima zajedno s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i rekao je da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojem nudi da se razgovara o većoj transparentnosti oko vježbi, kao i o kontroli nuklearnog naoružanja. “Ovo je opasan trenutak za europsku sigurnost. Broj ruskih trupa raste. Vrijeme za upozorenje do mogućeg napada se smanjuje. NATO nije prijetnja Rusiji, ali moramo biti spremni na najgore, a pritom ostati snažno predani pronalaženju diplomatskog rješenja”, rekao je Stoltenberg. Rekao je da Rusija mora birati između diplomatskog rješenja krize oko Ukrajine ili suočavanja s gospodarskim sankcijama Zapada i povećane vojne prisutnosti NATO snaga u istočnim zemljama saveza.

“Iskreno ne mislim da je odluka [o napadu] još donesena, ali to ne znači da je nemoguće da bi se nešto apsolutno katastrofalno moglo dogoditi vrlo brzo”. Stoltenberg je upozorio da savez “neće napraviti kompromis u vezi s temeljnim principima”, uključujući “pravo svake nacije da odabere vlastiti put i sposobnost NATO-a da zaštiti i brani sve saveznike”. Johnson je podržao Stoltenberga, rekavši da je NATO-ova politika otvorenih vrata Ukrajini nešto “o čemu se ne može pregovarati”. Zapad je voljan “umiriti Rusiju”, ali to “mora biti popraćeno deeskalacijom” iz Moskve, rekao je britanski premijer, prenosi Politico.

S druge strane, ruski ministar Lavrov se osvrnuo na neke “glasine” od strane američkih i britanskih dužnosnika i medija da će Rusija napasti Kijev. Kazao je kako se “šuška, čak i u nekim naizgled etabliranim medijima o operaciji s ciljem da zauzmemo Kijev i sve druge gradove Ukrajine ili da se sprema neka vrsta državnog udara kako bi se u glavnom gradu Ukrajine uspostavio tzv. marionetski režim. Sve je to već viđeno i dio je “vrlo vjerojatno” serijala”, pomalo se našalio ruski ministar vanjskih poslova, prenosi TASS.

Čak je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao ovakav dramatični pristup. Valja spomenuti da se Turska pokušava nametnuti kao neutrali posrednik, ali i da je prodala Kijevu vojne dronove. Cavusoglu je danas u intervjuu za TRT kazao: “Treba izbjegavati nepotrebne izjave. Komentari da će Rusija danas izvršiti invaziju na Ukrajinu sutra će izazvati nemire u Ukrajini. To također uzrokuje ekonomsku štetu Ukrajini i njenoj nacionalnoj valuti”, naglasio je. “Vidimo da ova slika ne odgovara stvarnosti. Ima li tenzija? Da, ima. Postoji li mogućnost sukoba? Da, postoji. Ipak, ne trebamo to izgovarati megafonskom diplomacijom, kao što neke zapadne zemlje čine”.

Komentari

komentar





You may also like