Naval News: Ruska dilema oko desantnog iskrcavanja na ukrajinsku obalu

Mogućnost ruske amfibijske operacije na crnomorskoj obali Ukrajine na stolu je od samog početka sukoba između Ukrajine i Rusije. Postoje jake indicije koje upućuju na buduću desantnu operaciju: upućivanje dodatnih desantnih brodova u Crno more te nedavna izvođenja pomorskih vježbi utemeljenih na amfibijskim operacijama u sprezi sa zračnim operacijama, piše medija Naval News.

S druge strane, amfibijska operacija bila rizična odluka za Rusiju z bog strukture ukrajinskih obala i opće prirode amfibijskih operacija, koje zahtijevaju mnogo žrtava. Problem za rusku vojsku su ograničenja terena, poteškoće u održavanju dominacije u zraku te logistički problemi s kojim ruska vojska ionako već ima problema. Kao rezultat toga, odluka Rusije da započne amfibijsku operaciju ovisi isključivo o tome koliko gubitaka može tolerirati.

Ruski desantni brodovi su u regiji od samog početka rata. Jedna amfibijska skupina djelovala je u Azovskom moru, dok je druga, veća grupa plovi uz obalu Odese. Sastav ruskih snaga je dovoljno velik da predstavlja prijetnju obali, ali do danas nije takvih operacija, barem ne da su neovisno potvrđene.

Prema izvješću glasilu pomorskog instituta USNI od 25. veljače, ruske amfibijske snage u Azovskom moru pokrenule su desantne operacije u blizini Mariupolja. Medijski tajnik Pentagona John Kirby rekao je novinarima da Pentagon nije imao “savršenu vidljivost” napada i ne može dati konkretne brojke o tome koliko se ruskih vojnika iskrcalo s desantnih brodova. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva dotaklo se ove teme putem Twittera 26. veljače i reklo da je Rusija vjerojatno izvela amfibijsko iskrcavanje u južnoj Ukrajini između Melitopolja i Mariupolja. Iako postoje obavještajna izvješća iz SAD-a i UK-a, ni ruski ni ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili operaciju iskrcavanja u regiji Mariupolj. Štoviše, nema snimke niti fotografije takvog iskrcavanja, nego samo snimka koja prikazuje nekoliko tenkova kako se kreću cestom.

Tri tjedna nakon ovih tvrdnji, ruske snage zauzele su Berdjansk, lučki grad zapadno od Mariupolja, ali ova invazija nije bila rezultat amfibijske operacije. Ruski desantni brodovi približili su se luci tek nakon što su grad zauzele ruske snage s kopna.

Ruska amfibijska operativna skupina, koja predstavlja izravnu prijetnju Odesi, stacionirana je na zapadu poluotoka Krima od početka rata. Skupina se obično zadržava južno od zaljeva Donuzlav (vjerojatno radi zaštite od vjetrova i valova koji dolaze sa sjevera) i kreće se na zapad kako bi bila vidljiva s obale, prelazeći između istoka i zapada. Dana 15. ožujka bilo je određenih znakova priprema Rusije za iskrcavanje u Odesi. Prema OSINT analizi H. I. Suttona, tri grupe brodova bile su na putu za Odesu, od kojih su se dvije sastojale od borbenih brodova i jedna od nekoliko desantnih brodova. “Čini se da je grupa koja se formira u istočnom smjeru predvođena tegljačem ili minolovcem. Iza njih su dva ruska desantna broda klase Ropucha, još jedan tegljač i još jedan Ropucha”.





U međuvremenu, ruske pomorske i zračne snage navodno su izvele raketne napade u i oko obalnog grada Odese. Ukrajinsko Ministarstvo obrane navodi da je ispaljeno ukupno 90 projektila, od kojih je dio oboren sustavima protuzračne obrane ili su pali izvan grada. Mislilo se da je ovo standardna faza prije samog iskrcavanja, tj. priprema područja za desantne snage, čiji je cilj slomiti ukrajinski otpor kako bi se smanjile potencijalne žrtve tijekom iskrcavanja na obalu. Suprotno očekivanjima, Rusija nije pokrenula amfibijsku operaciju na Odesu, a dan nakon bombardiranja, amfibijska skupina je nastavila je ploviti u smjerovima kao i do tada.

Ruski desantni brodovi su na moru četiri tjedna, što znači da pješadija koje bi trebale izvesti desantne operacije vjerojatno nije u dobrom stanju. Boravak na malom desantnom brodu tjednima, ne samo da uzrokuje umor nego i negativno utječe na volju vojnika za borbom. Stoga je pitanje hoće li Rusija provesti amfibijsku operaciju kako bi slomila odlučnost Ukrajine zauzimanjem Odese, čak i ako će to uzrokovati mnogo žrtava? Druga opcija je da Rusija čini ono što se pomorskoj literaturi naziva “demonstracija amfibijskih snaga”. To bi objasnilo zašto ruski brodovi plove s istoka na zapada i nazad. Demonstracije se provode kako bi se zavarao neprijatelj ili da se signalizira prisutnost i namjera. Rusija tako stvara percepciju da postoji prijetnja u ovoj regiji konstantnim izvođenjem amfibijskih demonstracija kod Odese, držeći Odesu u stalnoj pripravnosti, zbog čega zadržava vojnike u ovoj regiji. Ova situacija onemogućuje postrojbama koje čekaju kako bi branile Odesu da se bore na drugim mjestima.

Komentari

komentar





You may also like