Navaljnijev tim poziva na daljnje prosvjede

Uoči sutrašnjeg važnog sudskog ročišta vezano uz ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog na kojoj će se odlučivati hoće li se njegova prethodna uvjetna kazna pretvoriti u zatvorsku, tim ovog velikog kritičara Kremlja najavio je još jednan prosvjed za utorak, 2. veljače. O tome izvješćuje njemački medij der Spiegel.

Navaljnom navodno prijeti kazna od nekoliko godina zatvora., pa je njegov tim napisao kako se bez pomoći ne može suočiti s „bezakonjem vlasti“.

U nedjelju, 31. siječnja, diljem Rusije, u oko 100 gradova, održani su masovni prosvjedi u kojima su pristaše Navaljnog zahtijevale njegovo puštanje na slobodu. Tijekom prosvjeda znatno je više ljudi privedeno u policiju nego tjedan dana ranije, navodi spomenuti njemački medij. Portal Owd-Info izvješćuje o više od 5100 uhićenja diljem zemlje, a samo u Moskvi navodno ih je bilo više od 1.600. Prema riječima braniteljskog tima Navaljnog, uhićeno je i više od 60 novinara.

Predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell napisao je na Twitteru kako žali zbog brojnih uhićenja i “nesrazmjerne upotrebe” nasilja nad demonstrantima i novinarima u Rusiji. Inače, Borrel u petak putuje u službeni posjet Moskvi gdje takođe želi razgovarati o Navaljnom.

Češki ministar vanjskih poslova Tomas Petricek zalaže se za uvođenje sankcij Rusiji unutar EU zbog, kako kaže, nasilnog gušenja oporbe i slobode govora čime Rusija krši vlastitu obvezu poštivanja ljudskih prava, navodi Spiegel.

Njemačka političarka iz stranke Zelenih Agnieszka Brugger zatražila je zaustavljanje izgradnje njemačko-ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.





Međutim, bivši predsjednik SPD-a Martin Schultz za Spiegel je izjavio kako do danas nije vidio „nikakve sankcije koje bi natjerale Vladimira Putina da popusti”. Sankcije su ponekad potrebne, „ali siguran sam da u slučaju Navaljnoga sankcijama nećemo postići ništa”.

Ovdje bismo dodali slijedeće: službena Moskva jučerašnjim ozbiljnim pristupom prosvjedima u zemlji, koja nadležna tijela nisu odobrila, kao i puno organiziranijim i angažiranijim strogim djelovanjem snaga sigurnosti uz puno češću uporabu sredstava prinude nego je to bilo tjedan dana ranije, očito je odlučila pokazati Zapadu kako ne želi “plesati” po njegovim “notama” i da se ne boji uvođenja novih sankcija. Međutim pritom je posve sigurno kako ih Moskva ne želi, jednako kao što ih ne želi niti EU s obzirom na ionako vrlo loše stanje međusobnih odnosa još od doba početka ukrajinskog sukoba 2014. g..i međusobnih sankcija i protusankcija i to u vrlo složenim globalnim geopolitičkim odnosima kada je jasno kako pod pritiscima i prijetnjama niti jedan od velikih svjetskih igrača neće popustiti.  Drugim riječima moguć je jedino dijalog i tu je M. Schultz definitivno u pravu kada tvrdi da se sankcijama neće ništa riješiti. Hoće li se u tom smislu iznaći neki kompromis tijekom Borrelovog posjeta Moskvi u petak, i gdje je ruska strana ovih dana otvoreno najavila kako joj nije cilj razgovor o Navaljnom (sasvim sigurno, o njemu će se isto razgovarati), već da će pred Borella postaviti čitav niz složenih pitanja od strateške važnosti za budućnost odnosa EU-Rusija, ili će se dvije strane “ukopati u svoje rovove” ostaje za vidjeti. Do petka nije daleko, a neke će stvari možda biti jasnije već i sutra s obzirom na navedeno sudsko ročište o Alekseju Navaljnom i njegovoj sudbini, koja mu, u političkom smislu može biti i “zapečaćena”. Za rušenje Putina on jednostavno nema snage, a toga su svjesni i svi oni na Zapadu koji to trebaju znati. Navaljni je za njih samo sredstvo za “omekšavanje” Putina. Ali što ako to “sredstvo” ne djeluje – ključno je pitanje.

Komentari

komentar





You may also like