Navalny, uvjeren da ga je otrovala ruska vlast, spreman za povratak u Rusiju i daljnju političku borbu

Relativno brzo oporavljeni ruski oporbeni aktivist Aleksei Navalny nakon trovanja bojnim otrovom Navičok, dao je intervju za njemački medij Spiegel koji je objavljen u četvrtak, 1. listopada.

Navalny, koji je prije desetak dana otpušten s liječenja u berlinskoj klinici Charite i još se uvijek nalazi u Njemačkoj, u navedenom intervjuu govorio je o detaljima događaja u zrakoplovu kojim je letio iz Tomska prema Moskvi, a potvrdio je i svoju namjeru da se vrati u Rusiju i nastavi svoj politički rad.

„Bio sam sretan što nitko iz moga okružja nije pomislio kako se ja neću vratiti“, izjavio je Navalny, dodavši, kako je uvjeren da iza njegovog trovanja u Tomsku stoje ruske vlasti. Međutim, neovisno o tome, namjerava nastaviti s političkim aktivnostima i „putovati po ruskim regijama, boraviti u hotelima i piti vodu koja je u sobama“. Kazao je kako se ničega ne boji i da je ostao onaj isti, hrabri čovjek.

Što se tiče detalja o spomenutom kobnom letu, Navalny je kazao kako se toga dana dobro osjećao i u zračnoj luci. „A zatim, fosfati napadaju vaš živčani sustav, kao DDoS-napad na kompjutor – to je reset koji vas slama. Vi se više ne možete koncentrirati. Osjećam: nešto nije kako treba, pojavljuje se hladni znoj“, navodi Navalny. Nakon toga je otišao u toalet i umio se, ali se osjećao sve lošije, iako bolova nije bilo. Po izlasku iz toaleta obratio se stjuardesi, nakon čega se srušio na pod, pavši u nesvijest. Smatra kako je otrov došao u doticaj s njegovom kožom u vrijeme boravka u hotelu u Tomsku prije odlaska u zračnu luku. Zato je i važno, kako kaže, provesti analizu njegove odjeće. Odgovarajući na pitanje, zašto od otrova nisu stradali i drugi ljudi, Navalny je izjavio kako se radilo „o minimalnim količinama otrova“.

Navalny je u intervjuu komentirao i prijedloge o zaustavljanju izgradnje  plinovoda „“Sjeverni tok 2“ (kao posljedice njegovoga trovanja), kazavši, kako tu odluku mora donijeti Njemačka, a da sankcije protiv Rusije nemaju učinka.

„To (zaustavljanje „Sjevernog toka 2“) je stvar Njemačke. Donosite odluke sami“, ali sankcije protiv Rusije u cijelosti neće promijeniti ništa, već su potrebne sankcije protiv konkretnih ljudi.





Zaključke i ocjene ovoga intervjua ostavljamo vama.

Komentari

komentar





You may also like