Navodno je oluja oštetila ruski terminal za izvoz kazahstanske nafte u Europu i SAD

Oluja je oštetila terminal pokraj ruske crnomorske luke Novorosijsk za utovar Kaspijskog plinovodnog konzorcija (CPC) u Crnom moru, kojim se kazahstanska nafta izvozi u Europu i SAD. Analitičari predviđaju manjak sirove nafte u rafinerijama u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj te novi krug rasta cijena „crnog zlata“

Snažna oluja na morskom terminalu Kaspijskog naftovodnog konzorcija u blizini Novorosijska oštetila je dvije udaljene sidrene jedinice.
“Do danas je utovar na naftnom terminalu potpuno zaustavljen”, izjavio je jučer na ruskoj televiziji Kanal 1 Nikolaj Gorban, predsjednik uprave CPC-a, a prenosi medij Eadaily. Kzao je da u rezervoaru postoji mala rezerva, ali da ona nije beskonačna: “Pretpostavljamo da ćemo do kraja dana biti prisiljeni stati.”

Crnomorski bazen i Istočno Sredozemlje

Obnova može potrajati jedan i pol do dva mjeseca, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak, u svom govoru u donjem domu ruskog parlamenta – Dumi. “I u tom razdoblju, naravno, ova količina nafte možda neće biti isporučena na svjetska tržišta, što može utjecati na tržišta nafte”.

Početak rada terminala izravno ovisi o opskrbi materijalima, ali zasad ih zapadne tvrtke odbijaju prodati, izjaavio je Nikolaj Gorban.

Rusija ima 24% udjela u CPC-u. Istodobno, prema rezultatima 2021. godine, 87% nafte koja se isporučuje kroz taj naftovodni sustav proizvedeno je u Kazahstanu, a većina pripada europskim i američkim tvrtkama.

CPC dobiva naftu s polja Tengiz, Karachaganak i Kashagan. U prvom polju američkom Chevron-u i ExxonMobil-u pripada 75% vlasničkog udjela. U Karachaganaku je 76,5% udjela raspoređeno između talijanskog Eni-ja, nizozemsko-britanskog Shell-a i američkog ExxonMobil-a. U Kashaganu, pak, američke, europske i japanske tvrtke već posjeduju više od 90%.





U 2021. prosječni protok kroz CPC bio je 1,3 milijuna barela dnevno.

“Ovo je negativan razvoj događaja za tržište. CPC je glavna izvozna ruta za kazahstansku naftu, koja je predviđena za isporuke 67 milijuna tona godišnje. Teoretski, Kazahstan dio nafte može poslati kroz ruske baltičke luke, a ostatak – tankerima u Azerbajdžan i potom naftovodom do turskog Ceyhana (naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan, op.GN.) Ali to su skupe opcije. Moguće je da Kazahstan ima mogućnosti akumulirati rezerve u zemlji, ali se ne može isključiti mogućnost da će morati smanjiti proizvodnju dok se CPC ne pokrene”, izjavio je Igor Juškov, vodeći analitičar u ruskom Fondu za nacionalnu energetsku sigurnost (NESF) i stručnjak na Financijskom sveučilištu pri ruskoj vladi.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je da bi smanjenje opskrbe putem CPC-a moglo iznositi 1,1 milijun barela dnevno. Dodajmo ovome napade jemenskih Huta na objekte Saudijske Arabije i stalne izjave o mogućem europskom embargu na rusku naftu, kaže Igor Juškov.





“Nervoza na tržištu nafte raste”, napominje stručnjak. Tržište već osjeća manjak sirovina, a čim rafinerije u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, gdje se isporučuje dio kazahstanske nafte, počnu osjećati još veće nestašice, cijena nafte će nastaviti rasti, vjeruje Juškov. Na udaru će biti i Rumunjska, koja trećinu svoje nafte dobiva iz Kazahstana.

Jučer je cijena sjevernomorske nafte Brent ponovno preskočila cijenu od 120 dolara po barelu.

 

Komentari

komentar

You may also like