Naznake konture koalicije za isporuke F-16 Ukrajini

Nedavno je američki predsjednik Joe Biden dao „zeleno svjetlo“ europskim saveznicima za isporuke američkih zrakoplova 4. generacije F-16 Ukrajini, nedugo nakon što je tu inicijativu pokrenuo britanski premijer Rishi Sunak nakon sastanka s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim.

Kako danas navodi američka agencija AP, Biden će se ovog tjedna u Washingtonu sastati s premijerima Velike Britanije i Danske. Tema će biti uglavnom fokusirana na pomoć Ukrajini, uključujući i nedavno pokrenutu obuku pilota te zemlje i moguće isporuke zrakoplova F-16.

Biden će održati odvojene sastanke s premijerima dvaju “ključnih” saveznika SAD-a u NATO-u. U ponedjeljk će se sastati s danskom premijerkom Mette Frederiksen, a u četvrtak s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

Američka agencija navodi kako susreti dolaze u ključnom trenutku u ratu, dok se Ukrajina priprema za pokretanje protuofenzive.

“Jedna od stvari na koju ćemo obratiti pozornost, a predsjednik će biti zainteresiran podijeliti svoje stavove, dugoročne su sigurnosne potrebe Ukrajine”, kazao je prethodnog dana glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby . “I tu zapravo počinju razgovori o F-16.”

Danska posjeduje desetke višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16 od 1970-ih, a njezina je vlada već nagovijestila mogućnost isporuke nekih od njih Kijevu. Velika Britanija je pak snažno zagovarala stvaranje “koalicije lovaca”.





S druge strane London je već ranije najavio spremnost za provedbu temeljne obuke za ukrajinske pilote na borbenim zrakoplovima zapadnih standarda kako bi ih pripremili za letenje F-16.

Ujedinjeno Kraljevstvo navodno ne posjeduje te zrakoplove u sastavu svojih zračnih snaga.

Komentari

komentar





You may also like