Ne popušta sukob na granici Izraela i Libanona

Izraelske vojne snage (IDF) i Hezbolah iz južnog Libanona već treći dan se sukobljavaju napadima preko granice. Iz Libanona su prvo poletjele tri rakete na teritorij Izraela, a Izrael je uzvratio granatiranjem položaja. Nakon ponovnog Hezbolahovog napada idući dan, Izrael je podigao borbene avione i izvršio prvi zračni napad na teritorij Libanona od 2014. Gađao je lansirne rampe.

Osim što je Izrael prvi puta napao Libanon avionima nakon 7 godina, ovo su i pravi napadi za koje je Hezbolah i službeno preuzeo odgovornost od 2019. Hezbolah je šijitski pokret koji surađuje s dominantno šijitskim Iranom. Tenzije između Irana i Izraela su neobično visoke čak i za ove dvije zemlje koje gaje animozitet već nekoliko desetljeća. Preuzimanje dužnosti predsjednika Raisija, kao i napad na tanker Mercer Street, ponovno izazivaju da obje strane spominju mogućnost vojnog sukoba.

Danas je Hezbolah ispalio “više od 10” raketa na Izrael, što je uzrokovala da druga strana uzvrati obilatim granatiranjem, prenosi AFP.

Hezbolah je izvijestio kako je ispucao desetak raketa na izraelske pozicije u spornom graničnom području Sheeba Farms. Izrael je izvijestio da je ispaljeno na njih preko deset raketa, ali da su većinu presrelib te da je ostatak pao dalje od njihovih pozicija i naseljenih područja.

IDF je danas objavio kako “trenutno napada lansirne rampe u Libanonu”. Također, UN-ovo tijelo zaduženo za mir u području, UNIFIL izvještava kako je Izrael “započeo artiljerijski protunapad”na položaje pored libanonskog naselja Kfarchouba.

U objavi UNIFIL-a piše: “Ovo je vrlo opasna situacija sa eskalacijskim radnjama na obje strane u posljednja dva dana” te pozivaju “strane da prekinu vatru i zadrže mir”.





U najgorem slučaju, ovo granično područje moglo bi postati poprište posrednog ratovanja dvije jače vojne sile u regiji: Irana i Izraela. Libanon je ionako “na koljenima” zbog duboke ekonomske, političke i energetske krize. Podjednako kriveći i Iran, Izrael je jasno dao do znanja da za napade s teritorija Libanona okrivljuje i libanonsku vlast.

Komentari

komentar





You may also like