Ne prestaju žestoke borbe na istoku Ukrajine: Ako padne Severodonjeck, pada regija Lugansk

Ruske snage u istočnoj regiji Donbasa nastavljaju napade i pokušavaju u potpunosti osvojiti pokrajinu Lugansk, rekli su ukrajinski izvori za dpa.

“Neprijatelj ne prestaje napadati”, objavio je danas ujutro glavni stožer ukrajinske vojske. Trenutno pokušavaju opkoliti strateški važne gradove Severodonjeck i Lisičansk.

“Sve gori, sve je oštećeno. Sada u gradu nemate ni struje, ni interneta, ni vode, ni plina”, rekao je Ukrajinac Dmitro Gabsaliamov dopisniku BBC-ja. Tvrdi da se njegov grad žestoko bombardira, a stanje je usporedio s Mariupoljem. Severodonjeck je trenutno iznimno bitan jer je ostao administrativno središte ukrajinskog dijela regije Lugansk.

Regionalni ukrajinski guverner Serhij Haidai napisao je na Telegramu da su “Rusi koncentrirali gotovo sve svoje snage, odnosno 25 bataljunskih taktičkih skupina da zauzmu grad”. Ruske snage granatiraju središte grada “kaotično i neprekidno”, dok se u okolnim selima vode borbe, rekao je. Četiri civila ubijena su u neboderu u ponedjeljak od posljedica granatiranja, rekao je. BBC to nije mogao provjeriti. “Vrlo je teško evakuirati ljude”, dodao je.

Ruska ofenziva na Donbas u Ukrajini “najveća je ofenziva na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas. Kuleba je pozvao ukrajinske saveznike da ubrzaju opskrbu zemlje oružjem i streljivom, posebno sustavima za višestruko lansiranje raketa (MLRS), dalekometnim topništvom i oklopnim transporterima (APC). “[Ruska ofenziva u Donbasu je nemilosrdna bitka”, napisao je Kuleba na Twitteru, dodajući da je prerano zaključiti da Ukrajina već ima svo oružje koje joj je potrebno. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je izvelo zračne napade na skladište oružja u istočnoj regiji Donbasa, koje se koristi za skladištenje granata za američke haubice M777, vrstu topničkog oružja koje ispaljuje granate na ciljeve visokim putanjama.

Istovremeno, ruske oružane snage pretrpjele su iznimno velike gubitke pokraj Severodonjecka, stoji u priopćenju ukrajinskog stožera. Ovu informaciju nije bilo moguće provjeriti. Žestoke borbe nastavile su se i oko grada Bahmuta u Donjecku, koji zajedno s Luganskom čini pokrajinu Donbas. Tri mjeseca nakon početka rata, ruska vojska usredotočena je uglavnom na napade na istoku zemlje. Nakon nedavnog pada lučkog grada Mariupolja prije nekoliko dana, Ukrajina sada strahuje od jačanja ruskih ofenziva na području istoka.





Komentari

komentar

You may also like