Ne smije se dozvoliti konačno zbližavanje Rusije i Kine – Le Pen

Rusija je velika sila, ne treba joj dozvoliti da se konačno zbliži s Kinom, izjavila je francuska predsjednička kandidatkinja, čelnica desne stranke Rally National, Marine Le Pen.

“Vjerujem da je Rusija velika sila. I ne bih željela da se konačno ujedini s Kinom. Kako je kazao Emmanuel Macron, približavanje Rusije i Europe važan je uvjet za osiguranje sigurnosti našeg kontinenta i naše zemlje”, izjavila je jučer Le Pen za medij France Bleu.

Francuska predsjednička kandidatkinja u drugom krugu izbora koji će se održati u iduću nedjelju, smatra da bi unija Moskve i Pekinga mogla postati glavna opasnost 21. stoljeća.

Potrebno je svim diplomatskim sredstvima “osigurati da se Rusija, najveća zemlja na svijetu, ne približi Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu”, kazala je Le Pen.

Dodali bismo, malo tko Marine Le Pen u tom smislu želi poslušati. Upravo suprotno: Rusiju se vanjskopolitičkim odlukama Zapada naprosto tjera u zagrljaj Kini – htjela to Moskva ili ne. Drugog izbora, osim jačanja strateške suradnje s Kinom, Rusija u spomenutim okolnostima jednostavno niti nema.

Problem je što je Zapad zainteresiran za suradnju s Rusijom isključivo pod uvjetima osiguranja njegovih nacionalnih interesa i njegovog ideološkog sustava vrijednosti i što često na tu zemlju gleda s pozicije onoga koji je dominantan i koji druge podučava kako i što moraju činiti i kako moraju živjeti. Rusija pak, kao velika zemlja bogate povijesti, ne želi suradnju s nikim osim na ravnopravnim osnovama i s međusobnim uvažavanjem. To je, zapravo, konceptualni problem, koji, kako sada izgleda – neće biti još dugo prevladan. Jer Zapad, predvođen SAD-om, pokušat će učiniti sve da sačuva dosadašnji međunarodni poredak odnosno svoju dominaciju. U tom smislu logično je očekivati jačanje a ne pad suradnje Moskve i Pekinga.





Komentari

komentar

You may also like