Ne trčati pred rudo: Kina oprezna oko izjava o postizanju sporazuma sa SAD-om

Kao što se dalo naslutiti iz prethodno objavljene vijesti o postignutom dogovoru između Sjedinjenih Država i Kine, koje je odmah osobno „amenovao“ i sam američki predsjednik Donald Trump, po tom se pitanju još ništa ne može uzeti „zdravo za gotovo“. Osim što nije bilo nikakvih službenih potvrda o postizanju dogovora, pojedini analitičari bili su skeptični i oko mogućnosti te zemlje da ispuni navodno preuzete obveze oko povećanja uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda.

A da ne treba „trčati pred rudo“, svjedoči i upravo prispjela vijest, prenešena od strane američkog The Wall Street Journala, o kineskom signalu, kako djelomični sporazum o trgovini sa SAD-om još nije zaključen, neovisno o njegovom odobrenju od strane predsjednika Donalda Trumpa.

Podsjećamo: jučer je Donald Trump potvrdio tzv. prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, koja predviđa smanjenje postojećih američkih carina na uvoz kineskih proizvoda i odustanak od uvođenja dodatnih carina od 15. prosinca, u zamjenu za pismeno obećanje Pekinga da će iduće godine kupiti američkih poljoprivrednih proizvoda za desetke milijardi dolara, i za druge ustupke.

Niti jedna od kineskih državnih političkih ili gospodarskih institucija, čiji su predstavnici sudjelovali u pregovorima s američkim kolegama, nije u petak javno obznanila o sporazumu, odobrenom od strane američkog čelnika.

Na današnjoj konferenciji za medije glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je kako je ova vijest omogućila nagli rast američkih i europskih dionica, pričemu nije potvrdila sam čin postizanja sporazuma. Štoviše, ponovo je kazala kako „bilo kakav sporazum mora biti uzajamno koristan“. Je li ili nije to sada slučaj, nije precizirala, ali je i sama činjenica da ona upravo tu frazu u svojoj izjavi opetovano spominje prilično simptomatična.Podsjećamo: Trump je jučer na svom tvitu napisao slijedeće: „Mi smo vrlo blizu VELIKOM dogovoru s Kinom. Oni to žele, i mi također!“ Podsjećamo, također, kako je Trump nedavno najavio o postojanju mogućnosti da se sporazum s Kinom postigne tek poslije američkih predsjedničkih izbora iduće godine. Nije potrebno naglasiti kako bi dodatnih 12 mijeseci iščekivanja trgovinskog sporazuma dviju globalnih mega-ekonomija utjecalo na kretanje svjetskog gospodarstva i ukupnu investcijsku klimu koja ne trpi neizvjesnost. U tom bi slučaju znatno porastao i rizik od recesije, što Bijela kuća sigurno ne bi željela uoči predsjedničkih izbora u studenom 2020. godine.

SAD i Kina: dogovor o „prvoj fazi“ trgovinskog sporazuma

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like