“Nećemo dopustiti zlostavljanje”- australski ministar o odnosu s Kinom

Jučer smo pisali o odluci Australije da izađe iz trgovinskog sporazuma s Kinom. Odluku Australije da izađe iz “Belt and Road Initiative (BRI)”, inicijative koja bi postavila Kinu u sjecište trgovačkih puteva, obrazložila je australska ministrica vanjskih poslova kao sukladnu njihovoj vanjskoj politici.

Kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova za AP je izjavio kako je Australija naglo napustila dogovor bez opravdanog razloga i kako je “narušeno uzajamno povjerenje”. Australiji je poručio da “izađe iz hladnoratovksog mentaliteta” i da Kina zadržava pravo na “daljnje reakcije”.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Australije. Ministar obrane Peter Dutton izjavio je u radio intervjuu Ray Hadley Morning Show: “Mi, kao i Kina, zadržavamo suverenost i kao ponosna zemlja nećemo dozvoliti da naše vrijednosti budu ugrožene. Nećemo dopustiti da nas se zlostavlja”. Nadodao je da su “zabrinuti oko cyber napada i zabrinuti oko saveznih vlada koje potpisuju sporazume sa Komunističkom partijom Kine koji su protiv interesa Australije.”  Naravno, referirao se na cyber napade iz Kine i na saveznu australsku državu Victoriju koja je potpisala sporazum, a federalna vlada poništila.

Spomenimo još jednom da Australija i Kina već imaju uzajamne sankcije na neke proizvode, a sve je kulminiralo kada je Australija predložila detaljnije istraživanje izvora pandemije.

Komentari

komentar
You may also like