Neidentificirani dronovi napali američku vojsku u Siriji

Američka vojska u Siriji napadnuta je 14. prosinca od strane nepoznatih bespilotnih letjelica (dronova), izvijestio je u četvrtak, 16. prosinca, izraelski medij The Jerusalem Post, pozivajući se na američke medije.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a satnik Bill Urban izjavio je da su američku vojsku napale dvije bespilotne letjelice u blizini baze Al Tanf (na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana, op.GN.). Jedan od dronova oboren je raketom zrak-zrak.

U SAD-u vjeruju da je napad organizirao Iran ili njegovi saveznici.

Prema navodima medija Eadaily, koji se poziva na sirijsku arapsku novinsku agenciju SANA, sirijska vojska zaustavila je 14. prosinca američki vojni konvoj na kontrolnoj točci pod njezinim nadzorom u selu Tel Dahab pokraj grada Kamshilija u krajnjoj sjeveroistočnoj regiji Hasakah, i primorala ga da se okrene. Američki konvoj se sastojao od 5 oklopnih transportera, koji su bili u pratnji vozila oporbenih Sirijskih demokratskih snaga.

Kako 16. prosinca javlja SANA, stanovnici sela Dankhia i Abu Duil na sjeveru istoimene regije danas su, uz potporu sirijske vojske, natjerali američki vojni konvoj na povlačenje. Mještani su ih gađali kamenjem i skandirali protuameričke parole, a Amerikanci se nisu mogli probiti kroz masu ljudi i bili su se primorani povući, navodi spomenuti medij.

Podsjećamo: u posljednje vrijeme u Siriji se intenziviraju napadi na američke vojnike, a jedan od njih nedavno je izvršen raketama od strane nepoznatih počinitelja na spomenutu bazu At Tanf. Podsjećamo da su SAD nedavno donijele odluku o potpunom povlačenju svojih vojnika iz susjednog Iraka, nepunih pola godine nakon povlačenja iz Afganistana. Pentagon se, kako je rečeno, ne namjerava povući iz Sirije.





Komentari

komentar

You may also like