Nejasan stav SAD-a u trgovinskim pregovorima s Japanom

U Washingtonu upravo traje prvi krug pregovora delegacije japanske vlade i američke administracije, a glavni naglasak stavljen je na pristup tržištu poljoprivrednih proizvoda i automobila.

Medij Asia Times priopćio je kako je američka administracija već uvela carine na uvoz čelika i aluminija i prijeti uvođenjem carina od 25% na uvoz automobila u sklopu zaštite američke nacionalne sigurnsosti. Washington je jasno signalizirao kako su njegove carine sredstvo pritiska na druge zemalje, usmjerene prema njihovom smanjenju trgovinskih barijera za američke proizvode.

Međutim postoje i pojedine nejasnoće oko toga, koja je stvarna pregovaračka pozicija Trumpove administracije. Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, čini se, proturječi percepciji o tome, da je primorati druge zemlje na sniženje carina i ključni cilj Bijele kuće.

On je u svom nedavnom govoru u američkom Kongresu ustrajavao na tome da se ne smiju davati nikakvi „separatni“ popusti pojedinim državama glede američkih carina uvedenih sukladno čl. 232 Zakona o trgovini iz 1962.g., jer bi to bilo kršenje zakona. Taj je program (američke administracije), kazao je dalje, dugoročna protekcionistička politika, usmjerena na razvoj domaće industrije i ona ne bi bila učinkovita ukoliko bi bilo koja država bila oslobođena od tih carina.

Te se carine, sukladno spomenutom zakonu, razlikuju od carina uvedenih protiv čitavog spektra kineskih proizvoda, koje su usmjerene na promjenu ponašanja Pekinga vezano uz njegovu industrijsku politiku, a ne za zaštitu pojedinih američkih industrijskih sektora.

Već su se ranije pojavljivala brojna pitanja oko toga, zašto su carine na uvoz metala bile primjenjene i prema američkim strateškim saveznicima, poput Kanade i EU, pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti. U tom je smislu i nejasno što će Lighthizer predložiti na pregovorima s japanskim ministrom ekonomije Tosimitsu Motegijem. Upravo je Japan ključni američki saveznik u Aziji i Tihooceanskoj regiji.





Pojedini japanski mediji navode kako će dvodnevni pregovori biti fokusirani na mogućnost sniženja japanskih carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, uključno govedine i soje. Američka će strana, navodno, pozivati japanskog ministra na otpočinjanje pregovora o bilateralnom trgovinskom sporazumu.

Podsjećamo: od početka sukoba SAD-a s mnoštvom svjetskih zemalja vezano uz trgovinske odnose, Washingtonu je za sada sporazum o slobodnoj trgovini uspjelo sklopiti jedino sa Južnom Korejom (uz dosta bolnih ustupaka južnokorejske strane), ali niti on još uvijek nije službeno ratificiran. Štoviše, Seul je upravo ovih dana zaprijetio blokadom njegove ratifikacije u slučaju uvođenja američkih carina na uvoz automobila u visini od 25%.

https://www.geopolitika.news/vijesti/carine-na-uvoz-automobila-prijete-krahu-sporazuma-sad-a-i-j-koreje-o-slobodnoj-trgovini/





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like