„Neka lete na metlama“: Roskosmos obustavlja SAD-u izvoz raketnih motora

Nakon vala proturuskih sankcija uvedenih proteklog tjedna od strane Zapada, iz Moskve stižu sve učestaliji protusankcijski odgovori, kako je to prije nekoliko dana i najavilo tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova kroz riječi svoje glasnogovornice Marije Zaharove. A kada se u „smrtonosni klinč“ uhvate te dvije strane, ne samo da počinju „frcati iskre“, nego sve vrlo lako može završiti velikim „požarom“ na svjetskoj sceni. Danas smo već izvijestili o globalno rastućem strahu od mogućeg ruskog smanjenja ili čak prekida isporuka nafte (info: CNN Business), a ranije je već bilo puno riječi o poremećajima u opskrbi plinom i njegovim novim astronomskim cijenama na tlu Europe, obustavi isporuka ruskog čelika tvrtke Severstal i td., i td.

Sada prenosimo vijest slične prirode, ali koja se sa Zemlje „seli“ u nebeska prostranstva.

“U ovakvoj situaciji ne možemo opskrbljivati ​​Sjedinjene Države našim najboljim raketnim motorima na svijetu. Neka lete na nečem drugom, svojim metlama, ne znam na čemu”, izjavio je u četvrtak Dmitrij Rogozin, čelnik ruske državne svemirske agencije Roskosmos na tamošnjoj državnoj televiziji, a vijest prenosi i indijska televizija NDTV (New Delhi TV).

Rusija je odlučila prestati isporučivati ​​raketne motore Sjedinjenim Državama kao protuodgovor na sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine, izjavio je Rogozin

Prema njegovim navodima, Rusija je od 1990-ih SAD-u isporučila ukupno 122 motora RD-180, od kojih je 98 korišteno za pogon američkih lansirnih raketa Atlas.

Rogozin je također kazao da će ruski segment Međunarodne svemirske postaje (ISS) prestati raditi na zajedničkim eksperimentima s njemačkim kolegama. Prema njegovim riječima, Njemački centar za zrakoplovstvo i kozmonautiku prethodno je isključio jedan od dva teleskopa ruskog segmenta svemirske zvjezdarnice, što je bio razlog za prekid zajedničkih eksperimenata.





Treba naglasiti kako će Rusija zaustaviti i održavanje 24 isporučena motora RD-180 Sjedinjenim Državama, što bi, prema mišljenju ruskih stručnjaka, moglo dovesti do nesreća ako ih Sjedinjene Države ipak odluče koristiti.

Rusija je već ranije objavila i kako obustavlja suradnju s Europom na svemirskim lansiranjima iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani, kao odgovor na sankcije Zapada.

Moskva je također zatražila jamstva od britanske satelitske tvrtke OneWeb da se njezini sateliti neće koristiti u vojne svrhe. OneWeb, u kojem britanska vlada ima udjele, objavio je u četvrtak kako obustavlja sva lansiranja s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.





Rogozin je izjavio da će se Rusija sada usredotočiti na stvaranje svemirskih letjelica dvostruke namjene u skladu s potrebama Roskosmosa i ruskog Ministarstva obrane.

Gore navedeni indijski medij objavio je i vijest da Roskosmos sa svoje svemirske rakete u Bajkonuru sada skida zastave nekoliko država, poput SAD-a i Japana, a da indijsku ostavlja, što je jasan znak nastavka suradnje dviju država. Pri tom je taj medij objavio i pripadajući video s twittera šefa ruskog Roskosmosa.

 

Komentari

komentar

You may also like